Na středních školách začaly přijímací zkoušky

Praha - Na středních školách dnes začaly přijímací zkoušky. Podle Ústavu pro informace ve vzdělávání ale dvě třetiny škol zkoušky vůbec pořádat nebudou, děti berou jen podle známek. Kvůli slabým populačním ročníkům se totiž hlásí rok od roku míň dětí a školy si nemohou příliš vybírat. Převis uchazečů tak mají už jen na gymnáziích a výběrových středních školách.

Žáci si i letos mohou podávat až tři přihlášky, tento systém přitom ředitelé škol loni velmi kritizovali. Nejvíc si stěžovali na administrativní zátěž, ministerstvo proto uvažuje, že by se počet přihlášek opět snížil na dvě.

Zhruba 200 středních škol si nechá „přijímačky“ zorganizovat od soukromé firmy Scio, za testy však děti musí platit. Například ve Zlínském kraji budou muset těmito testy projít všichni uchazeči o středoškolská studia. Čeká je test z obecných studijních předpokladů, matematiky a českého jazyka. Výsledky testů budou nově také hlavním kritériem pro přijetí.  

Telefonát Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

První kolo přijímacích zkoušek končí 7. května

Na úbytek dětí nejvíc doplácí učiliště, i děti s horšími studijními výsledky totiž chtějí na obor s maturitou. První kolo přijímacích zkoušek končí 7. května. Pokud školy nenaplní svou kapacitu, mohou pořádat další kola přijímacích zkoušek.

Vydáno pod