Policie obvinila z útoku dva sousedy z Bedřišky

Ostrava - Obyvatelé ostravské kolonie Bedřiška se zřejmě budou muset smířit s faktem, že žháři, kteří před časem zápalnou lahví zaútočili na domek místní romské rodiny, pocházejí z jejich řad. „Jsme z toho v šoku. Policie obvinila naši sousedku a jejího syna. Nevím, jak tady budou dál žít,“ uvedl Dušan Podraný, na jehož domek žháři v polovině dubna zaútočili. Podle informací ČT už soud oba obviněné poslal do vazby.

Informaci o dvou obviněných potvrdil i aktivista Kumar Vishwanathan, který se o případ zajímá: „Dva lidé jsou obviněni. Žena a syn.“ Dodal, že v kolonii, kde společně s Romy žije i několik rodin majoritní společnosti, panuje opět neklid a nervozita. „Mezi sousedy Podraných i obviněných se o tom hodně mluví. Nějaký výrazný neklid ale neočekáváme,“ řekl Vishwanathan.

Policie ve středu brzy ráno zadržela ženu, jejího druha a bratra a dva syny páru. Násilnosti ve vztahu k příbuzným obviněných neočekává ani Podraný. „Nemyslím si, že by je tady někdo napadl, že by se to řešilo násilím. Určitě se ale objeví slovní narážky,“ řekl. Dodal, že se dnes pokusil kontaktovat bratra údajně obviněné ženy. I jeho policie ve středu ráno v poutech odvedla. „Nechce se k tomu vůbec vyjadřovat. Čekají, až se od policie dozvědí více,“ řekl Podraný.

Policie nyní vývoj vyšetřování případu, který byl kvalifikován jako pokus o vraždu, odmítá komentovat. Informace zveřejní až na páteční tiskové konferenci. Ve středu mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská potvrdila, že policisté zadrželi celkem pět lidí. „Dvě osoby byly již propuštěny ze zadržení, protože nebyly zjištěny skutečnosti opravňující zahájit proti nim trestní stíhání. Vzhledem ke zbývajícím třem podezřelým osobám probíhají další úkony trestního řízení.“