Vlček se loučí se sněmovnou chytře - s odstupným přes 600 tisíc

Praha - Odcházející předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) by měl díky svému odchodu dostat více než 600tisícové odstupné. Kvůli kauze zneužité dotace, lžím a porušení zákona při vracení milionové půjčky bankovkami v papírovém pytlíku totiž Vlček rezignoval nejen na post šéfa dolní komory Parlamentu, ale také na svůj poslanecký mandát. Kdyby si jej přitom nechal ještě měsíc do voleb, dostal by odstupné poloviční.

Odstupné vypočítává jako poslední plat ve funkci krát počet ukončených let ve funkci. Vlček od letoška pobírá 158 tisíc korun měsíčně, celkově tedy dostane zhruba 633 tisíc korun. Pokud by se vzdal pouze funkce předsedy sněmovny a do voleb pracoval jako poslanec, jeho odstupné by činilo pouze 294 tisíc, tedy pětinásobek měsíčního poslaneckého platu 59 tisíc korun. Na konci dubna přijde Vlček nejen o 160tisícový plat, ale i o služební limuzínu, ochranku a vystěhovat se bude muset i z vily na pražském Břevnově, kde šéfové sněmovny bydlí.

Vlček musel přiznat, že porušil zákon, když svému bývalému asistentovi v roce 2005 vrátil 1,1 milionu korun v papírovém pytlíku, ačkoli podle zákona je možné v hotovosti vyplatit maximálně půl milionu korun. Podivnou splátku už šetří finanční úřad. Pokutu už ale Vlček dostat nemůže. „Rozhodnutí o pokutě musí být v takovém případě vydáno do jednoho roku od spáchání přestupku, přičemž dle informací dostupných z médií došlo ke spáchání přestupku před 5 lety,“ potvrdila mluvčí Finančního ředitelství Ostrava Petra Homolová.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Rezignaci předá sám sobě, sněmovnu povede Němcová

Z jednacího řádu vyplývá, že Vlček by měl podat rezignaci sám sobě. V tu chvíli mu zanikne poslanecký mandát i předsednická funkce. „Jednací řád říká, že se to předkládá předsedovi Poslanecké sněmovny. Takže v době, kdy se rozhodne skončit, předloží notářský zápis své sekretářce, v tu chvíli je ještě pořád předsedou, takže to může složit sám sobě,“ potvrdila informaci předsedkyně mandátového a imunitního výboru Hana Šedivá (ČSSD). Vlčkovi tak zanikne poslanecký mandát a zároveň vzniká náhradnici, kterou je podle volebních výsledků náměstkyně olomouckého hejtmana Yvona Kubjátová.

Vlčka ve funkci zastoupí první místopředsedkyně Miroslava Němcová. „Samozřejmě, že jsem na tento úkol připravena, byť jsme s tím nepočítali a nikdy v minulosti se tato situace nestala, že by odstoupil předseda Poslanecké sněmovny,“ uvedla pro ČT24 Němcová. Nového předsedu už do voleb poslanci zřejmě volit nebudou. Političtí lídři se nezvykle jednotně shodli, že by to již nemělo jakýkoli smysl. K žádné schůzi totiž ani do té doby nemusí dojít.