Dálnice chrání nově před zvěří pachové tyče

Praha – Místo plotů se kolem dálnic nově objevují dřevěné tyče s pachovým nátěrem. Používají je silničáři na nejnovějším úseku dálnice u Ostravy a věří, že tyče ochrání řidiče před srážkou se zvěří. Zároveň ale Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přiznává, že se jedná jen provizorní řešení maximálně na rok, než se povede stihnout dálnici oplotit.

Pachových tyčí jsou mezi Hranicemi a Ostravou na svazích kolem dálnice stovky, silničáři je tam zkoušejí od prosince. „Jsou od sebe vzdáleny zhruba 5 metrů, jsou nastříkány speciální směsí, ve které jsou pachové stopy velkých predátorů této zvěře, jako je pes, rys nebo medvěd,“ vysvětluje princip tyčí Vlastimil Matějka z Ředitelství silnic a dálnic.

Použití pachových tyčí oceňují také ochranáři a myslivci. „Myslivecké spolky spíše upřednostňují tento způsob odlákání zvěře oproti oplocení, protože s oplocením mají špatnou zkušenost, pokud se zvěři podaří vniknout přes plot na rychlostní komunikaci, tak se dostává do pasti a nemá možnost se vrátit zpátky do lesa,“ podotýká mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Účinnost tyčí je zatím sporná

První vyhodnocení účinnosti tyčí chystají silničáři na konec dubna, interpretace čísel je ale už teď problematická. Zdánlivě totiž úsek před Ostravou vykazuje v celorepublikovém srovnání nejhorší hodnoty - 15 srážek se zvěří. Na druhou stranu se ale jedná o nejnovější dálnici, poblíž které si zvířata teprve na změnu terénu zvykají, a množství kolizí je tak podle odborníků v prvních měsících běžným jevem. Navíc kdyby nebyly tyče, nebylo by kolem dálnice ještě několik měsíců vůbec nic. V Česku je totiž běžné, že termín zprovoznění dálnic bývá dřívější než úplné dokončení stavby. Kromě oplocení chybí například terénní úpravy a výsadba zeleně.

Nápad s pachovými tyčemi zaujal teď odborníky také v dalších krajích – například na jižní Moravě chtějí tímto prostředkem osázet také dosud před zvěří nechráněné silnice prvních tříd a rychlostní komunikace. Klíčové jednání k celému problému je tam svoláno na příští týden.