Přeloučská MHD přitahuje cestující, autobus se zvětší

Přelouč – Linka městské hromadné dopravy, kterou na konci loňského roku zavedla Přelouč, se těší zájmu cestujících. Od loňského prosince do března si koupilo jízdenku zhruba 44 tisíc lidí. Kapacita minibusu, který projíždí městem a navíc zajišťuje spojení centra s předměstími, nepostačuje, od června proto začne na lince jezdit větší autobus, řekl přeloučský místostarosta Ivan Moravec. Ten poskytne více než dvojnásobek sedadel oproti dosud používanému vozidlu.

„Čísla jsou vyšší, než jsme předpokládali, příjemně nás to překvapilo. Hlavně ranní spoje jsou přeplněné, malý minibus na to nestačí,“ podotkl Moravec. Nejvíce obsazený jezdí ranní a odpolední spoj na nádraží, hodně lidí cestuje také ke zdravotnímu středisku. Menší zájem je ovšem o cesty z centrální Přelouče do místních částí. „Po roce vyhodnotíme, zda se budou spoje přidávat, případně naopak redukovat,“ řekl Jiří Dobruský z oddělení dopravy a komunikací.

Menší města v Pardubickém kraji mají s městskou hromadnou rozdílné zkušenosti. Úspěšný je provoz městských autobusů v Litomyšli nebo Poličce. Česká Třebová chce na podzim zavést tzv. radiobusy. Moravská Třebová již stihla městský autobus zavést a zase zrušit pro nezájem cestujících. Například ve Svitavách nebo Chocni MHD nikdy nejezdila.

Vydáno pod