Zaorálek v čele sněmovny stát nechce

Praha - Místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) odmítl funkci šéfa dolní komory. V jejím čele by podle něj měla stát první místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle deníku Právo by ale lídr sociální demokracie Jiří Paroubek na tomto postu nejraději viděl právě Zaorálka. Odvolává se na povolební dohody z roku 2006, podle kterých by měl stát v čele sněmovny člen ČSSD.

Jiří Paroubek se odvolává i na jednací řád dolní komory, ze kterého vyplývá, že je pouze na bývalém šéfovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi, kterému z místopředsedů předá otěže: „Žádné pořadí místopředsedů nebylo stanoveno a v létě 2006 byla učiněna dohoda, že bude v čele sněmovny stát sociální demokrat.“ Podle Němcové už ale Vlček pořadí místopředsedů určil. O požadavku ČSSD jí navíc nikdo neřekl: „Jednací řád v tomto hovoří jasně, že místopředsedové zastupují předsedu v předem určeném pořadí. To určuje předseda a nikdo jiný, a předseda určil mě jako první místopředsedkyni.“

Zaorálek ale dnes funkci předsedy sněmovny odmítl, měla by ji podle něj dostat Němcová. „Je tam možná jiný pohled, že bychom měli stále držet půdorys výsledků hovorů roku 2006, to chápu. Na druhé straně mi připadá, že čas, který zbývá, je krátký a já bych se nerad s paní Němcovou přetahoval o vedení sněmovny. Připadá mi to trapné,“ zdůraznil. Věří, že Němcová bude jednat korektně vůči ostatním politickým stranám a že svolá na 18. května schůzi, kterou by ČSSD ještě chtěla. Se svým postojem už podle svých slov seznámil i Vlčka.

Sněmovně možná bude předsedat Zaorálek (zdroj: ČT24)

Miroslav Vlček opouští politický život kvůli medializovaným kauzám se státními dotacemi a s půjčkou od svého asistenta.  

Miloslav Vlček
Zdroj: ČT24