Návštěvníci zoo mohou ode dneška vidět gorilí mládě

Praha - Pavilon goril v pražské zoo se úderem dnešní druhé hodiny znovu otevřel pro veřejnost. Zájemci tak mají poprvé možnost vidět v sobotu narozené gorilí mládě matky Kijivu na vlastní oči. Zatím jej mohli obdivovat v přímém přenosu na webu. „Minimálně do příštího týdne však potrvá přísně regulovaný režim,“ zdůrazňuje ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Návštěvníci budou moci do pavilonu vstupovat pouze v malých skupinách a strávit v něm vždy jen pár minut,“ dodává. V případě jakýchkoli problémů může být pavilon znovu uzavřen. Pražská zoo v současnosti spustila projekt na podporu goril nížinných - každý, kdo přinese starý vysloužilý mobil, přispěje desetikorunou na ochranu divokých goril v Africe. Zájem návštěvníků je obrovský, za 3 týdny se vybraly už stovky starých mobilů. K projektu se proto přidávají i další zoo po celé republice.

„Porod probíhal velmi rychle. Naprosto výjimečné je, že probíhal ve dne a před očima návštěvníků. Náš chovatel ve chvíli, kdy začala vykukovat hlavička, vybíhal a zavíral pavilon,“ popisuje narození mláděte ředitel zoo Bobek. Jestli se narodila samička nebo sameček, zatím není jasné. Chovatelé budou muset počkat, až jim Kijivu mládě ukáže.

Malá gorila se stejně jako dětské novorozeně neumí samostatně pohybovat, takže je závislá na matce a většinu času tráví s ní. Kijivu už svého potomka na chvíli půjčila i další gorile ze skupiny Shindě, což je krátce po porodu překvapivé.

Na oslavu narození věnovala zoo svým gorilám zeleninovou kytici. Na dárek se v pavilonu rychle vrhl samec Richard, před návštěvníky se nerozpakoval a celou kytici si nacpal do tlamy. Trojnásobná matka Kijivu se shromážděných fotografů a novinářů stejně jako Richard nezalekla a opatrně jim zapózovala s třetím potomkem v náručí. Sestra novorozeného mláděte Moja, která na nový přírůstek podle ošetřovatelů žárlí, pak pro rozptýlení dostala dřevěnou hračku.

Malá gorila se teď živí pouze mateřským mlékem. Z matčina těla tak dostává protilátky, které by ji měly ochránit před zdravotními problémy. Po několika týdnech by se měla gorilka začít zajímat i o potravu dospělých, ale nebude ji přijímat. Ve věku několika měsíců pak začne zkoušet pevnou stravu. Dorůstající mládě obvykle matka odstaví od mléka zhruba po třech letech, někdy i později.

Gorilátko zatím nemá jméno, zoo na webu vyzvala příznivce lidoopů, aby zkusili vymyslet vlastní návrh. Uzávěrka ankety je 5. května, poté bude zoo z návrhů vybírat. Ředitel zahrady Miroslav Bobek dnes novinářům prozradil, že favoritem by se mohla stát jména pocházející z některého ze středoafrických jazyků. Starší sourozenci mláděte Moja a Tatu se jmenují podle svahilských číslovek, a pokud by zoo dodržela tuto tradici, novorozeně by se jmenovalo Nne. Podle jiného návrhu by se mládě mohlo jmenovat Pongo na památku gorilího samce, který v zahradě uhynul při povodních.

Sběr mobilů v Zoo Praha

Shodou okolností dnes v zoo vrcholí akce pro pražské školáky, kteří se zapojili do sběru starých mobilních telefonů. Svou účast na soutěžním dni v Zoo Praha potvrdilo 67 tříd prvního stupně pražských základních škol. Každá z nich přinese minimálně dvacet vysloužilých mobilních telefonů a bude mít šanci získat řadu drobných a jednu hlavní cenu. Tou bude den v zoo, během kterého každý žák vítězné třídy dostane možnost vyzkoušet si život zoologa ale klidně i ředitele. Více o soutěži hledejte zde.

Výtěžek z akce putuje na vybavení strážců, kteří gorily v Africe hlídají před pytláky. Podle ředitele zoo tito lidé jsou absolutně bez techniky, mají rozbité boty apod. Kromě peněz ale pomůže i recyklace. Vzácné kovy, které mobily obsahují, se totiž těží také většinou v Africe.