Šéfovi NKÚ Dohnalovi hrozí za užívání luxusního bytu až pět let

Praha - Policie v úterý obvinila prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala kvůli užívání luxusního bytu v Praze na Vinohradech. Detektivové protikorupční policie podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové obvinili šéfa NKÚ z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Škodu, kterou Dohnal svým jednáním údajně způsobil, policisté zatím vyčíslili na více než 900 tisíc korun. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců až pěti let.

„Je stíhán v souvislosti s užíváním bytu nadměrné velikosti a nadstandardního zařízení v Praze 3, který de facto tvoří dvě bytové jednotky,“ uvedla Zenklová. Stíhání se podle ní týká i bytu v Praze 2, který Dohnal užíval předtím. Podle policie tím porušil zákon o platech a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a také zákon o rozpočtových pravidlech.

Dohnalův advokát Václav Vlk chce proti obvinění podat stížnost. „Jsem nepochybně přesvědčen o tom, že se jedná o politickou kauzu,“ řekl ČT. „Údajně měl můj klient užívat nepřiměřený byt, ovšem tkví to jenom ve slově 'nepřiměřený'. Co to je nepřiměřené, to je ovšem otázkou.“

Současné obvinění policie ale nemusí nutně znamenat, že by Dohnal musel svůj post opustit. Ze zákona o Nejvyšším kontrolním úřadě totiž jeho mandát zaniká až v případě, když bude za spáchání trestného činu pravomocně odsouzen.

Stát platil Dohnalovi za byt na Vinohradech měsíční nájem 70 tisíc korun. Byt je zapsaný jako dvě bytové jednotky, členové kontrolního výboru sněmovny proto napadali, že v rozporu se zákonem o platech úřad platil Dohnalovi pronájmy dvou bytů, a ne jednoho.

5+kk o výměře zhruba 220 metrů čtverečních

Dohnal tehdy tvrdil, že jde o nepřesnost. Spolu s pětičlennou rodinou prý obýval byt 5+kk o výměře zhruba 220 metrů čtverečních, který má jeden vchod. Jestli je zapsán jako dvě bytové jednotky, šlo podle něho o starší záležitost, která se týká majitelky a toho, že nenechala přepsat úpravu prostoru. Po vlně kritiky šéf NKÚ ale v září loňského roku byt opustil.

Kritika Dohnala začala už loni v březnu. Podle 12 členů kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu jejich šéf zbytečně plýtval penězi. Vyčítali mu hlavně luxusní byt, nákupy uměleckých děl nebo služebních aut. Vyšlo například najevo, že zaměstnavatel platí Dohnalovi dva luxusní firemní vozy BMW i soukromé auto.