Podvodníci zkoušeli vymámit z investičního fondu 7 miliard

Praha - Protikorupční policie v uplynulých dnech obvinila dva muže, které podezírá z pokusu o miliardový podvod. Údajně se od začátku roku 2009 vydávali za pracovníky vedení Českých drah a snažili se od zahraničního investičního fondu podvodně vylákat 250 milionů eur (tehdy v přepočtu více než 6,8 miliardy korun). Peníze měly sloužit na údajnou výstavbu nového logistického centra pro ČD, které mělo nahradit pražské Nákladové nádraží Žižkov. Podle policie ale obvinění žádné bližší vazby na České dráhy neměli. Jeden z můžu je ve vazbě, druhého policie vyšetřuje na svobodě. Oběma hrozí až desetileté vězení.

V případě pravomocného odsouzení hrozí oběma obviněným až desetileté tresty vězení, informoval mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Muži podle něho při jednání se zástupci investičního fondu předložili padělané dokumenty, které je měly opravňovat k jednání za ČD, na jaře 2009 s nimi pak fond uzavřel smlouvu o půjčce 250 milionů eur.

Muži prý ručili dvěma padělanými směnkami ČD v celkové hodnotě 500 milionů eur. „Obě směnky byly opatřeny padělanými razítky společnosti České dráhy a.s. a rovněž padělanými podpisy zástupce této společnosti,“ uvedl Ibehej. Vedení ČD nechce podle svého mluvčího případ komentovat. K penězům se muži nakonec díky zásahu policie nedostali. Detektivové je zadrželi jen chvíli předtím, než stačili převzít zálohu vyšší než 100 milionů korun, doplnil mluvčí. Detektivové na vyšetřování případu pracovali přes dva roky.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)