Záchranáři cvičili u nehody rychlíku na Plzeňsku

Starý Plzenec (Plzeňsko) – Záchranáři zasahovali dnes odpoledne ve Starém Plzenci u fingované srážky nákladního vlaku s rychlíkem. V rámci cvičení složek integrovaného záchranného systému museli hasiči a zdravotníci vyprostit a ošetřit 265 cestujících. Policisté zatím řídili dopravu ve Starém Plzenci a zajišťovali hladký průjezd sanitek. Scénář se inspiroval předloňskou nehodou u Studénky, kde vlak Eurocity narazil do betonového mostu, kde zahynulo osm lidí a desítky dalších utrpěly zranění. Šlo o největší záchranářské cvičení v Plzeňském kraji.

V kolejišti se během cvičení pohybovalo 881 lidí, z toho 280 figurantů. Ti hráli nejenom zraněné či šokované cestující, ale také jejich příbuzné, kteří se dožadovali informací. „Je třeba vyzkoušet, jestli by jednotky v prostoru Plzeňského kraje byly schopné provést adekvátní zásah,“ uvedl Pavel Musil z hasičského sboru.

Celkem bylo na místě dvanáct mrtvých, 28 těžce, 32 středně těžce a 80 lehce zraněných lidí. Úkolem záchranářů bylo co nejrychleji a nejefektivněji najít zraněné a provést jejich třídění do čtyř skupin podle vážnosti zranění.

Jako první byli na místě profesionální hasiči. Kromě 218 z Plzeňského kraje se cvičení zúčastnili další i z Moravy s těžkou vyprošťovací technikou. Pro lepší přístup vyřezali otvory do vagonů, které jsou ve skutečnosti už vyřazené.

Krátce po hasičích dorazily sanitky a policejní vozy. „Zdravotnická záchranná služba nasadila 15 vozů a 67 lidí, samozřejmě běžný provoz není omezen,“ shrnula mluvčí záchranky Lenka Ptáčková. Zranění končili v nemocnicích v Plzni a Rokycanech. Ty by při skutečné nehodě musely přizpůsobit ošetřování raněných svůj běžný režim.

Cvičení skončilo po odstranění havarovaných vagonů a prošetření příčin havárie. V průběhu museli záchranáři také poskytovat informace novinářům, nemocnice zase zřídit komunikační centrum pro příbuzné obětí.

  • Cvičení záchranářů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1609/160897.jpg
  • Cvičení záchranářů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1609/160895.jpg