Léky určené českým pacientům mizí v zahraničí

Praha - V Česku jsou léky relativně levné a stále častěji se stává, že někteří distributoři je vykoupí ze skladů a přeprodají do ciziny, například do Německa, Rakouska nebo Británie. Na domácím trhu potom chybí a dodávka léčiva do české lékárny tak vypadne třeba i na měsíc. V Evropě totiž platí volný pohyb zboží. V Česku je nyní 271 distributorů léků. O možnost výhodně přeprodávat léky do sousedních států navíc žádají i samotné lékárny, distribuční povolení už jich má 70. Informaci přinesly Lidové noviny.

„Přeprodej je stále častější, stává se, že další distributoři vykoupí určitý lék z našeho skladu už na začátku měsíce a my jej pak do další dodávky nemáme pro české lékárny,“ potvrdila pracovnice z vedení velké distribuční firmy, která nechtěla být jmenována. Před časem tak například došel přípravek na léčbu astmatu. Obvykle ale lze léky nahradit jinými se stejnou nebo podobnou látkou.   

„Není to běžné, ale někdy dodávky vypadnou i na měsíc. My pak nemáme kde ty léky objednat,“ dodal prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček. Podle výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Radima Petráše to může mít velice negativní důsledky na pacienty. Ztrácí se také přehled o tom, jak se u nás vyvíjí trh s léčivy. Do statistik, kolik se u nás léků spotřebuje, se totiž dostanou i ty vyvezené ven.

Šnajdr: Možné riziko tady existuje

Marek Šnajdr:

„Jednoznačně to vyvrací názory některých kritiků, že v České republice máme drahé léky.“

Situaci sleduje i ministerstvo zdravotnictví. „V tuto chvíli nemáme signály, že by se dělo něco zásadního, na druhou stranu možné riziko tady existuje,“ uvedl první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. Kolik léků mizí v cizině, to farmakoekonom Josef Suchopár ze společnosti Infopharm neví. Vývoz navíc farmaceutickým firmám kazí cenovou politiku v zemích, kam levné léky směřují. „Když je u nás cena jejich léku poloviční proti Německu nebo Velké Británii, a to není výjimka, zvažují odchod z Česka,“ dodal Suchopár.