ODS chce vysvětlit přístup policie k odpůrcům ČSSD v Pardubicích

Praha - Volební lídr ODS Petr Nečas bude od policejního prezidenta Oldřicha Martinů žádat vysvětlení, proč policisté na mítinku sociální demokracie v Pardubicích perlustrovali demonstranty s transparenty proti ČSSD. Policie se podle něj chovala vůči ČSSD „úslužně“ a její chování je „neuvěřitelné“. Nečas dodal, že v této věci nemá smysl obracet se na ministra vnitra Martina Pecinu, který se jako lídr pražské kandidátky ČSSD „v pracovní době“ plně angažuje v kampani sociální demokracie.

Nečase a občanské demokraty také zajímá osud policisty zjištěných osobních údajů o protestujících odpůrcích ČSSD. „Obáváme se totiž, že skutečným cílem sociálnědemokratického ministra Peciny je, aby tato data mohla posloužit ke vzniku jakési databáze nepohodlných osob,“ poznamenal Nečas.

Nečas se ptá - měli policisté ke kontrole právo?

Volební lídr ODS dnes zopakoval středeční slova šéfa volební kampaně ODS a místopředsedy Ivana Langra, že v Pardubicích údaje lidí protestujících proti ČSSD prověřovali nejen uniformovaní policisté, ale zřejmě i jejich kolegové v civilu. „Jaký k tomu byl důvod? Jaké k tomu měli právo? Vyjma toho, že by si snad mohli myslet, že policisté mohou na pokyn sociální demokracie všechno,“ řekl Nečas.

Protesty proti ČSSD na mítinku sociální demokracie v Pardubicích a policejní postup tamtéž vyvolaly tento týden ostrou přestřelku mezi ODS a šéfem volební kampaně ČSSD Jaroslavem Tvrdíkem. Nečas jej dnes označil za „stínového předsedu ČSSD“, který skutečného šéfa strany Jiřího Paroubka často ani nepustí ke slovu.

Tvrdík ve středu zveřejnil jména dvou účastníků pardubického protestu proti ČSSD, které označil za „tvrdé jádro, rowdies ODS“, a upozornil, že jsou členy Modrého týmu ODS. Angažmá studenta Davida Zienteka v tomto klubu příznivců občanských demokratů dnes potvrdil mluvčí této strany Martin Kupka. Členy Modrého týmu jeho koordinátoři v úterý vyzvali k „vedení slušné a korektní kampaně“. „Předvolební napětí se bude stupňovat a sociální demokracie se bude snažit zdiskreditovat Modrý tým při jakékoliv příležitosti,“ upozornili v úterý na internetu koordinátoři týmu Petr Mach a Iveta Hamouzová.

„Jednoznačně odsuzujeme jakékoliv projevy násilí, agresivity či jiné projevy, které by znemožňovaly využití shromažďovacího práva. K ničemu takovému ale v Pardubicích nedošlo,“ uvedl dnes Nečas. Za neuvěřitelně závažná pak označil Tvrdíkova slova o tom, že by se odpůrcům ČSSD mohlo na mítincích strany „něco stát“.

Vydáno pod