Práce u olomouckého nádraží skončí v červnu

Olomouc – Prostor před olomouckým hlavním nádražím, který od roku 2001 prochází rekonstrukcí, bude ve své konečné podobě hotov v polovině června. Poslední fáze prací tak skončí zhruba s měsíčním předstihem, náklady na ni dosáhnou asi 260 milionů korun, 100 milionů získal olomoucký magistrát z Evropské unie.

Závěrečná fáze úprav má výrazný vliv na vzhled prostranství před nádražím. Vznikl odbavovací terminál městské hromadné dopravy, propojily se také  tramvajové větve, které vedou k nádraží třídami Kosmonautů a Masarykova.

Nyní již probíhají dokončovací práce. „Stavbu urychlila situace, která je nyní na stavebním trhu. Stavební firmy nemají tolik zakázek, zhotovitel proto mohl koncentrovat své pracovníky do této lokality,“ řekl dnes novinářům náměstek primátora Martin Major.

V prvních dvou etapách v lokalitě vznikly u železniční stanice podzemní garáže, podchod a veřejné prostranství s fontánou před krajským úřadem. Během třetí etapy se před nádražím objevila nová tramvajová točna. První tři etapy si celkově vyžádaly zhruba 400 milionů korun.