Skály nad silnicí do Špindlerova Mlýna už budou bezpečné

Špindlerův Mlýn – Frekventovaná horská silnice z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna bude bezpečnější. Začaly práce na zabezpečení skály, ze které na desetikilometrový úsek padaly kameny. Pracuje se na pěti místech, v příštích letech přijdou na řadu i další kritická místa. Dosud opravu brzdily mezi Krkonošským národním parkem a královéhradeckou silniční správou spory o to, kdo ji bude platit.

Desetikilometrový úsek, který vede po levém břehu Labe, je jediná přístupová cesta do nejoblíbenějšího krkonošského střediska. Denně po silnici jezdí tisíce aut, před která se občas sesune kus skály. „Je to strmý svah, dochází tam k narušování skalního masivu vodou,“ vysvětlil Jiří Brandejs, technicko-obchodní náměstek Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje.

Sesuvům budou na většině míst bránit ochranné sítě. „Nebudou dočasné, ale budou trvalé,“ ubezpečil stavbyvedoucí Libor Kabele. Na dalších místech silničáři připravují gabionové koše s kamením. Ty mnohatunovou zátěž udrží a zabrání tak případným sesuvům. Nebezpečné mohou být i nestabilní stromy. Specialisté na práci ve výškách tak začali s jejich kácením.

Reportáž Václava Plecháčka (zdroj: ČT24)

První část prací potrvá až do konce léta. Kvůli kácení stromů na některých úsecích musí řidiči na silnici počítat s omezením provozu.

Ještě letos vytipují geologové na jediné příjezdové cestě do Špindlerova Mlýna další kritická místa. Ta se budou opravovat v příštích letech.