Na silnicích zahynulo během dubna zatím nejméně lidí za 21 let

Praha - V dubnu zahynulo při nehodách podle předběžných statistik zatím 46 lidí, ve čtvrtém měsíci roku je to nejméně za posledních 21 let. Dosud nejméně lidí, 61, zahynulo loni v dubnu. Naopak nejvíce lidí v tomto měsíci na silnicích zemřelo v roce 1997, nehody si tehdy vyžádaly 115 obětí. Obdobně byly nejméně tragické za poslední roky také letošní leden a únor. Policie nízký počet obětí zdůvodnila sněhovou kalamitou, kvůli níž hodně řidičů raději na silnice nevyjelo.

Nejtragičtějším dnem tohoto měsíce je prozatím 19. duben, kdy na silnicích zemřelo šest lidí. Vysoké počty mrtvých při dopravních nehodách chce ministerstvo dopravy snížit pomocí kampaně Nemyslíš - zaplatíš. Ke kampani ministerstvo spustilo i nový web, jehož součástí je také simulátor jízdy, na kterém si návštěvníci stránek mohou vyzkoušet, jaké to je řídit pod vlivem alkoholu, marihuany, amfetaminů, halucinogenů, stresu nebo agresivity.

Představou ministerstva je, že by letos počet obětí neměl přesáhnout 650 lidí. Loni zahynulo na českých silnicích 832 lidí, což bylo o 160 méně než předloni a zároveň nejméně od roku 1990.

Dubnová statistika dopravních nehod
Zdroj: Policie ČR/ČTK