Kvůli opencard obvinila policie vlivného úředníka

Praha – Kvůli projektu opencard dnes policie obvinila bývalého vysoce postaveného úředníka pražského magistrátu. Podle serveru Novinky.cz jde o bývalého ředitel odboru informatiky Ivana Seyčka. Policie ho viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Podle informací serveru mají detektivové z protikorupčního útvaru ještě tento týden zahájit stíhání dalších tří lidí, kteří měli s projektem co dočinění, s největší pravděpodobností prý všichni pracovali nebo ještě jsou zaměstnanci pražského magistrátu.

Projekt opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých auditorů byly zakázky také záměrně děleny tak, aby na ně nemuselo být vypsáno výběrové řízení, a pak byly přidělovány stejným firmám, které byly podle některých médií napojeny na známé pražské podnikatele.

Policisté se kauzou začali zabývat loni v únoru na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryzlinkové a projekt prověřilo i několik auditů. Podle kritiků je předražený, podle auditorů stál do konce roku 2009 přes 800 milionů. Nejvíce inkasovala firma Haguess, asi 320 milionů korun.

Vydáno pod