Oslavy 1. máje: Drobná potyčka anarchistů a dýmovnice na mítinku KSČM

Praha – Politické strany zorganizovaly v Praze na 1. máje řadu mítinků. Sociální demokraté zvali na setkání s lídry pražské kandidátky na náměstí Míru, komunisté zahájili své oslavy Svátku práce na Výstavišti zpěvem Písně práce a na náměstí Jiřího z Poděbrad se dopoledne sešli příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti. Prahou pochodovali také anarchisté, v ulicích hlídkovalo asi tisíc policistů. Protože se ale rizikových mítinků zúčastnilo méně lidí, byla odpoledne v terénu už jen polovina mužů v uniformách. Po 15:00, kdy skončil průvod anarchistů, přešla policie do klidnějšího režimu takzvaného zvýšeného dohledu.

Na shromáždění krajně pravicové strany dorazilo na náměstí Jiřího z Poděbrad asi 100 příznivců, akce skončila bez incidentů asi po hodině a půl, policisté příchozím jen kontrolovali doklady. Původně měl následovat pochod do centra města, ten se ale nakonec neuskutečnil. Sympatizanti DSSS vyslechli projev předsedy strany Tomáše Vandase, který mimo jiné prohlásil, že pokud soud zruší i DSSS, vznikne další nástupnický politický subjekt. V davu byly vidět jak vlajky zrušené Dělnické strany, tak i její nástupkyně - DSSS. 

Jeho projev, stejně jako slova dalších řečníků, nevybočovaly z rétoriky typické pro Dělnickou stranu. Mluvčí útočili na všechny velké politické subjekty a upozornili na mnohdy komunistickou či svazáckou minulost současných českých politiků. Vandas ve své řeči mimo jiné odmítl další integraci Evropské unie i možnost, že by ČR přijala společnou měnu euro. Během dlouhých projevů postupně ubývalo účastníků mítinku, takže závěru akce se na náměstí s vlajícími vlajkami dočkala jen asi třetina původně shromážděných. 

Reportáž Ivana Lukáše a Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Anarchisté pochodovali na Střelecký ostrov

Na náměstí Republiky před obchodním centrem Palladium se krátce po poledni postupně sešlo asi 200 anarchistů. Mnozí z nich přišli v černém oblečení s černočervenými anarchistickými vlajkami, někteří přinesli i transparenty s hesly jako „Hledejme řešení v sobě, ne ve volební urně“. Na akci dohlíželo několik policistů v uniformách i civilu a členové antikonfliktního týmu, žádné incidenty nezaznamenali.    

Z náměstí Republiky v Praze se anarchisté vydali na pochod na Střelecký ostrov, cestou několik účastníků napadlo doprovod štábu TV Nova. Anarchisté zřejmě bodyguardy považovali za příznivce krajní pravice. Strkanici musel uklidňovat antikonfliktní tým policie. Právě na Střeleckém ostrově se konala v roce 1890 první prvomájová demonstrace v Praze. V posledních dvou desetiletích se tam také konala většina anarchistických prvomájových shromáždění. Krátce po 14:00 se účastníci začali rozcházet, někteří zamířili na May Day festival, který již třetím rokem pořádá Antifašistická akce na Císařské louce. 

Podle odhadu organizátorů prošlo branami festivalu, který má charakter happeningu, přibližně 1500 lidí. Hudební produkce se odehrává na dvou pódiích, lidé mají k dispozici stánky s občerstvením. Stejně jako loni pořadatelé mysleli na děti, pro které je k dispozici nafukovací hrad a pískoviště. Akce má končit ve 22:00 vystoupením kapely The Robocop Kraus.

Na Výstaviště zavítal i Jakeš

Na pražské Výstaviště na akci KSČM dorazily dopoledne stovky lidí, včetně bývalého generálního tajemníka KSČ Miloše Jakeše. Rozdávalo se mimořádné májové vydání Haló novin, samolepky s nápisem „Volte KSČM“, k dostání byly i tiskoviny jako třeba Slovanská vzájemnost. Předseda strany Vojtěch Filip sem nedorazil, účastnil se totiž akce KSČM v Brně. Na místě hlídkovalo několik policistů, událost se obešla bez incidentů.

Na Výstavišti byly připraveny také stánky s občerstvením, knihami i stánek společnosti česko-kubánského přátelství. Oslavy moderovala předsedkyně pražské rady KSČM Marta Semelová. „Práci čest, volte číslo šest,“ vyzvala přítomné. Zkritizovala současnou situaci, kdy podle ní žebráci a bezdomovci kontrastují se zbohatlíky v luxusních autech a mladé rodiny se topí v dluzích. 

Volební mítink KSČM v centru Hradce Králové narušila dýmovnice, kterou k hudební aparatuře vhodili dva mladíci. Nikdo ze zhruba pěti stovek účastníků nebyl zraněn, dýmovnice také nezpůsobila žádné škody a akce mohla po chvíli pokračovat.

Paroubek na náměstí Míru nedorazil

Sociální demokraté lákali návštěvníky na stánky se zeleninou, keramikou a dalšími řemeslnými výrobky. Na náměstí Míru se odpoledne sešlo několik stovek příznivců strany. Pro děti bylo připraveno dětské hřiště a kolotoče, pro dospělé oranžové růže a propagační dárečky, vystoupili také muzikáloví herci. Kdo se ale těšil na podepsanou fotografii Jiřího Paroubka, měl smůlu – předseda strany má totiž dnes akce v Ústeckém kraji. Fotografie tak podepisovali lídři pražské kandidátky Martin Pecina a Petr Hulínský. Pecina se pak postavil ke stánku a kolemjdoucím prodával zeleninu.

Zklamáním pro některé účastníky mítinku byla cena piva, stálo 20 korun na
rozdíl od nedávné akce ČSSD v Ostravě, kde bylo k dostání za symbolické dvě koruny. Dostali alespoň propagační materiály z rukou hostesek oblečených do oranžových triček s nápisem „Socdem is sexy“.

ODS slaví na Petříně, večer rozsvítí rozhlednu

Občanští demokraté vsadili na jistotu, své příznivce totiž odpoledne zvali na Petřín, kde si na 1. máje dávají dostavení zamilované páry z celé Prahy. Také ODS připravila program pro celou rodinu, slavit se má až do večera. Lidé, kteří na akci dorazili, mohli zadarmo navštívit známé bludiště nebo rozhlednu, ODS lákala také na pivo za deset korun nebo zpěv Stanislava Hložka. „Pojali jsme to jako zábavné odpoledne, snažíme se nebýt dnes političtí,“ vysvětloval první místopředseda strany David Vodrážka.

U dolní stanice lanovky na Újezdě rozdávaly hostesky letáky a volné vstupenky. Po koncertu několika kapel - vystoupí mimo jiné Buty nebo Ready Kirken - pak chce strana rozsvítit Petřínskou rozhlednu pomocí žárovek, na které po celý den psali lidé svá přání. Celou akci zakončí plavba na parníku Tyrš.