Teplotní rekordy padaly na desítkách míst, nejtepleji bylo na jihu Čech

Praha – Na jihu Čech dnes odpoledne rtuť teploměru šplhala přes 35 stupňů Celsia, teplotní rekordy padaly na desítkách míst po celé republice. Nejtepleji bylo v Českých Budějovicích a Českém Krumlově, kde meteorologové naměřili 35,4 °C. V jihočeské metropoli tak padl 77 let starý rekord. Teplé počasí s teplotami kolem 35 stupňů budou panovat až do pátku, pak se kvůli studené frontě prudce ochladí.

Pětatřicítky dnes hlásí také Brod nad Dyjí. Odpoledne tu bylo 35,1 stupně, o 2,2 stupně tak byl pokořen 16 let starý rekord. Také obyvatelé Byňova dnes zažili rekordní vedro, 35,3 stupně. V roce 2010, kdy naměřili dosavadní rekord, tu přitom bylo 31,9 stupně.   

Naproti tomu pražské Klementinum, kde se teploty měří už od roku 1775, dnes maxima nehlásí. Dosavadní rekord je z roku 1853, kdy se oteplilo na 35,3 stupně. Dnes se však na stanicích v Praze pohybovaly nejvyšší teploty sotva nad 31 stupni.   

Tropy se nad Českou republikou udrží do pátku, kdy může být až 36 stupňů Celsia. Parné počasí ale budou doprovázet silné bouřky, někdy i s krupobitím a nárazovým větrem. Horko nepoleví ani po západu slunce, kdy může být až 20 stupňů. V sobotu se pak ochladí o deset stupňů, až do příštího týdne by mělo být maximálně do 24 stupňů. Sobota ještě proprší, zamračenou oblohu by pak ale mělo vystřídat polojasno.

Vydáno pod