Pražské Jezulátko navštívily o první květnové neděli davy lidí

Praha - Vidět Pražské Jezulátko v hermelínovém plášti a s korunkou si každoročně o první květnové neděli nenechají ujít stovky lidí z celého světa. Novou korunku věnoval pro Pražské Jezulátko osobně papež Benedikt XVI. při své loňské návštěvě. Čtyřdenní slavnosti korunovace vyvrcholily nedělní mší svatou v pražském kostele Panny Marie Vítězné. K sošce lidé denně chodí prosit o pomoc a uzdravení. Ostatně Pražskému Jezulátku je připisována i záchrana Prahy během třicetileté války.

„Je to vlastně pláštík z pravých hranostajů, pravý hermelín, kožešina, která se ani nepoužívá na obyčejné oděvy, ale vždycky ji nosívali jenom předáci lidu, králové,“ prohlásil Petr Šleich. Poprvé dostalo Jezulátko korunku před 355 lety.

Slavnosti mají svůj původ u ctitelů sošky rodu hrabat Martiniců. Právě ti nechali roku 1654 zhotovit první zlatou korunku. Do Prahy se soška dostala ze Španělska v roce 1556, když ji vévodkyně Marie Manrique de Lara věnovala klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

V průběhu roku se Jezulátku přijde poklonit až milion věřících z celého světa. „Tohle místo není nafukovací. Kdybychom z něho chtěli udělat poutní místo takové velikosti, jakou má Polsko či Portugalsko, museli bychom srovnat se zemí polovinu Malé Strany, a to bychom jistě ani nechtěli, ani by nám to nikdo nedovolil, proto říkáme lidem, že tady u nás je slavnost po celý rok,“ podotkl Šleich.

Korunka Pražského Jezulátka
Zdroj: ČT24