Vyřešení sporu o pozemky pro D11 se zase odkládá

Praha - Vláda dnes odložila definitivní tečku za sporem o pozemky pro dostavbu dálnice D11 u Hradce Králové. Jak na tiskové konferenci uvedl premiér Jan Fischer, důvodem je spor o poslední pozemek o rozloze 1 000 m2. Pozemek vlastní napůl statkářka Ludmila Havránková a její sestra Jaroslava Štrosová.

Většina smluv se statkářkou Havránkovou je podle premiéra parafována a připravena k podpisu, posledních sporných 1 000 m2 si prý musí vyřešit obě ženy mezi sebou. „Máme před sebou téměř vyřešený problém,“ uvedl premiér. Dodal však, že dohoda platí pouze v případě, že spory jsou vyřešeny na 100 procent.

Podle právníka farmářky Pavla Černohouse si ale stát musí problém se sestrou Havránkové vyřešit sám. „Paní Havránková nebude státu či Ředitelství silnic a dálnic dělat agenta pro získání pozemku,“ řekl Černohous. Premiér přitom naznačil, že za komplikacemi vězí právě nedořešené dohody se Štrosovou.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Farmářka Havránková podle Černohouse již několik let upozorňovala zástupce státu na to, že jeden pozemek vlastní společně se sestrou a že by se sestrou měli začít včas jednat. „Podle mých informací se sestrou začali jednat před několika týdny a posudek a návrhy smluv jí doručili minulý čtvrtek,“ uvedl.

Kauza pozemků se vleče 16 let

Hlavní vyjednávač z Úřadu vlády Michal Frankl dnes břímě dalšího jednání vzal na stát. „Budeme s paní Štrosovou dále jednat,“ řekl. Frankl odhadl, že problém by mohl být vyřešen spíše v horizontu dnů než týdnů. Takzvaná kauza Havránková se vleče už 16 let. Dálnice proto zatím končí tři kilometry před Hradcem Králové. Dohoda státu s farmářkou spočívá v tom, že Havránková za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary. Dalších 130 hektarů státních pozemků dostane selka do pronájmu.

Vydáno pod