Hrstka z posledních válečných letců oslaví 65 let od konce války v ČR

Praha - Na oslavy 65. výročí konce II. světové války přicestovalo 9 československých veteránů Britského královského letectva (RAF). Letošního výročí konce války se dožilo pouze 45 Čechoslováků - pilotů, střelců a navigátorů, kteří létali v RAF. V Británii žijící veteráni v Česku pobudou týden, zúčastní se hlavních vzpomínkových akcí, především oslav Dne vítězství 8. května v Praze na Vítkově.

Během druhé světové války bojovalo v britském královském letectvu skoro    2 500 Čechoslováků. Na ostrovech měli 3 stíhací a jednu bombardovací peruť. Přímo v bojích jich 500 zahynulo. „Měli skutečný vojenský podíl na porážce nacistického Německa. Ten samozřejmě mohl být pouze přímo úměrný jejich počtům, které nebyly velké,“ řekl pro ČT Jiří Rajlich z Vojenského historického ústavu.

Zbyšek Nečas, radarový operátor nočního stíhacího letounu RAF:

„Nejvíc si vážím toho, že jsme sloužili jako první cizinci, kterým svěřili radarový přístroj…“

Reportáž Karla Rožánka a Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Kdo se hlásil do armády, kdo kde bojoval a jaké byly další osudy vojáků zahraničního odboje má objasnit databáze, kterou 65 let po válce dokončují historici spolu s Československou obcí legionářskou. Komunisté si žádnou databázi nepřáli, poté stála v cestě neochota úředníků na ministerstvu obrany.

Databáze obsahuje 83 071 jmen. A nejde tu jen o historickou vědu, ale i o přiznávání zásluh, hodností, vyznamenání. V seznamu je ještě podle tvůrců potřeba opravit některé údaje, v kompletní podobě by měl být na internetu přístupný na podzim tohoto roku.

  • Zbyšek Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1621/162065.jpg
  • Zbyšek Nečas autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1621/162066.jpg
Vydáno pod