Strážník z Ostravy má na svědomí přepadení několika bank

Ostrava - Nejméně čtyři loupeže na severu Moravy spáchal podle policie 38letý ostravský městský strážník. Při prvním přepadení banky se maskoval obvazem, a proto se mu začalo přezdívat Mumie. Tehdy si vzal jako rukojmí ženu, která držela v náručí vnouče. Celkem si z poboček bankovních domů a jedné herny odnesl 200 000 korun. Lup vždy utratil při hře na automatech. Byl totiž závislý gambler. Za přepadení mu hrozí deset let vězení.

První přepadení se odehrálo loni v květnu v bance GE Money. Muž si jako rukojmí vzal 37letou ženu, která držela v náručí 1,5 roku staré vnouče. Ohrožoval je nožem. Tehdy si odnesl osmdesát tisíc korun. Mezi bankovky ale dala pokladní i takovou, která explodovala a barvou lup znehodnotila.

Do banky lupič zavítal znovu v červenci. Při druhém přepadení si rovněž vzal rukojmí, tentokrát šlo o zaměstnankyni banky; při přepadení získal 120 tisíc korun. Při třetím přepadení banky letos v lednu se dopustil chyby - policistům pomohlo, že předtím, než se opět namaskoval, zachytily jeho obličej bezpečnostní kamery. Navíc mu pracovníci banky namluvili, že pokladník je na obědě a nemohou se dostat k penězům. Při zatím poslední objasněné loupeži si z herny odnesl jen 1 000 korun.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Dostal se do velkých finančních problémů. Když jsme přišli k němu domů, v bytě téměř nic nebylo. Našli jsme tam ale předměty, které jsme potřebovali - kukly a nůž,“ řekl šéf kriminalistů Radim Bena. Dnes už bývalý strážník byl obviněn z loupeže a je ve vazbě. U policie pracoval 11 let. Muž má mít údajně na svědomí ještě jiná přepadení v ostravských hernách.

Vedení policie muže propustilo letos v dubnu, předtím byl přeřazen na civilní post právě kvůli podezření, že na Karvinsku spáchal loupež. Práci kriminalistů lupič komplikoval tím, že byl hodně opatrný. „Ze své profese znal naše postupy. To nám objasnění případu zkomplikovalo,“ řekl Bena.

Přepadení
Zdroj: ČT24