Kuřák za život shromáždí v plicích 3 kila dehtu, varuje Den proti kouření

Praha - Dnes se koná Světový den bez tabáku. Má pomoci přestat kouřit těm, kteří přestat chtějí, ale zatím se jim to nedaří. Takových kuřáků je podle odborníků asi 70 procent. Kuřák přitom za svůj život nashromáždí v plicích 3,5 kilogramu dehtu, říkají odborníci. V průměru na světě zemře v důsledku kouření jeden člověk každých šest vteřin. Tabák totiž zabije víc než pět milionů lidí za rok. Je také zodpovědný za úmrtí jednoho dospělého z deseti. Až polovina současných kuřáků nakonec zemře na nemoci zaviněné tabákem.

Těmito fakty apeluje Světová zdravotnická organizace (WHO) na lidi, aby si již víckrát nezapálili. Organizuje kvůli tomu Světový den bez tabáku a ten připadá právě na poslední květnové pondělí.

Při příležitosti Světového dne bez tabáku se konají různé osvětové akce. Třeba v Ústřední vojenské nemocnici v Praze se dnes představí Centrum pro závislé na tabáku, jež zahájilo činnost jako akreditované pracoviště letos v lednu.

Číňan boji proti zlozvyku věnoval celý život (zdroj: ČT24)

Zároveň bude tento den od 10:00 do 16:00 v atriu nemocnice otevřena poradna pro ty, kteří chtějí skoncovat s kouřením, a pro všechny, které zajímají fakta o škodlivosti kouření.

Zájemci z řad kuřáků si budou moci nechat provést a vyhodnotit test nikotinové závislosti či změřit pomocí speciálního přístroje obsah oxidu uhelnatého ve výdechu. Poradna nabídne i odborné konzultace léčby závislosti na nikotinu a doporučí specializované pracoviště.

Nikotin, dehet, oxid uhelnatý

Mezi několika tisíci chemikáliemi tabákového kouře je skoro stovka těch, které můžou vyvolat rakovinu. Závislost na tabáku vyvolává nikotin. Při kouření cigarety způsobuje vyplavení dopaminu v mozku, což vyvolává příjemný pocit.

Dehet je směs chemických látek olejovité konzistence, vzniká při tepelném rozkladu organických látek. Obsahuje spoustu jedovatých látek, z nichž jich řada vyvolává rakovinu.

Oxid uhelnatý je jedovatý plyn, vzniká mimo jiné při nedokonalém spalování tabáku. Vytěsňuje kyslík z vazby na červené krvinky, takže znemožňuje jeho přenos do tělesných tkání. Kyslík se tak v dostatečném množství nedostává do životně důležitých orgánů.

Čínský bojovník proti kouření

„Lidé si myslí, že kouření je v módě, že je to něco skvělého. Vysvětluji jim, že se pletou, že to je právě naopak. Snažím se působit na jejich psychiku,“ prohlašuje Číňan Čang Jüe. Boji proti zlozvyku věnoval celý svůj život. Avšak v Číně, kde kouří více než 300 milionů obyvatel, je tato mise asi odsouzena k neúspěchu.

„Pro mě je kouření součást kultury, má obrovskou tradici, ta jen tak nepřestane,“ tvrdí kuřák Čung Wej-Ping. Kouření je v čínské společnosti hluboce zakořeněné a nabídnutá cigareta patří k navázání jakéhokoli rozhovoru. Drahé značky tabáku si dávají obchodní partneři i příbuzní. Ignoruje se i většina protikuřáckých zákonů, které v Číně platí.

Přesto aktivista nepolevuje a po čínských městech cestuje již 11 let. Své misi je plně oddaný a kuřáky loví na ulicích i v restauracích, dnem i nocí.

Účel světí prostředky

Čangovy metody jsou však poněkud nekompromisní. Nejdříve kolemjdoucímu kuřákovi spolu s letáčkem podá svou vizitku, a poté mu hbitě cigaretu vezme. Mnozí „pacienti“ si tudíž stěžují, že se jim tento způsob odvykání zdá příliš hrubý. Čang Jüe ale tvrdí, že účel světí prostředky.