V Brně začaly veletrhy užitkových a osobních aut

Brno - Na brněnském výstavišti se dnes pro odborníky a novináře otevřely veletrhy užitkových a osobních automobilů Autotec&Autosalon. Akce je jednou z největších podobných letošních akcí ve střední Evropě. Letošní ročník poznamenala hospodářská krize a představí se tam o dvě pětiny méně vystavovatelů než před dvěma lety při dosud posledním ročníku veletrhu Autotec. Veletrh je více zaměřený na domácí výrobce. V sobotu se veletrhy otevřou i pro veřejnost a potrvají až do čtvrtka.

Letos do Brna zamířilo celkem 357 vystavovatelů, z toho 90 ze zahraničí. Nebudou chybět známé značky jako například BMW, Peugeot, Volkswagen nebo Audi. Expozice zabírají přes 41 000 metrů čtverečních, předloni to bylo přes 72 000 čtverečních metrů. „Pět hlavních značek, které v České republice působí, se na veletrhu představí i v oblasti osobních automobilů,“ uvedl ředitel projektu Autotec&Autosalon Jiří Čikl.

Na výstavě mají své expozice i Škoda a Hyundai. Hlavním magnetem expozice mladoboleslavské Škodovky je nová Fabia RS. Novinka v nabídce modelů se sportovním akcentem z Mladé Boleslavi v sobě nezapře inspiraci úspěšným soutěžním speciálem Fabia Super 2000. O pohon se stará benzinový čtyřválec 1,4 TSI s dvojitým přeplňováním (mechanický kompresor + turbodmychadlo) o výkonu 132 kW (180 koní). Auto je k dispozici ve dvou karosářských variantách, jako dynamický hatchback a sportovní kombi.

Autotec je plný ekologických autobusů

Druhý největší výrobce autobusů v ČR, firma SOR Libchavy, ukázal nové modely elektrobusu, trolejbusu a autobusu s hybridním diesel-elektrickým pohonem. Firma letos plánuje zvýšit výrobu autobusů o zhruba 15 procent na více než 500. Polská společnost Solaris Bus & Coach v české premiéře vystavila plně nízkopodlažní autobus Solaris Urbino 12 s diesel-elektrickým pohonem. Na veletrhu nechybí ani nízkopodlažní autobus Citelis, který jezdí na stlačený zemní plyn. „Klíčovou kategorií jsou opravdu užitková auta a čeští výrobci se nemusí stydět,“ doplnil Čikl.

Letošní ročník nebude jen ve znamení novinek. Součástí veletrhu bude i dvoudenní výstava historických aut a motocyklů Classic Show, jak z Česka, tak i z Japonska nebo Ameriky. Součástí doprovodného programu je také řada odborných konferencí a dalších akcí, například nostalgická jízda historických aut po Brně.

Česko loni vyrobilo přes milion aut

V Česku loni vznikl rekordní počet osobních automobilů – více než milion. Při zahájení brněnského autosalonu to oznámilo Sdružení automobilového průmysl. Celkově však klesly tržby v automobilovém průmyslu o čtrnáct procent na 606 miliard korun. „Pokles byl způsobený tím, že se prodávala spíše menší vozidla s menším ziskem,“ řekl ředitel sdružení Antonín Šípek.

Zvýšení výroby bylo potom důsledkem zavedení tzv. šrotovného v řadě evropských zemích, kde má silnou pozici nejenom značka Škoda, ale také Peugeot nebo Citroen, jejichž nejmenší vozy vznikají v Česku. „Rozběhla se téměř naplno výroba v HMMC v Nošovicích, tam byl největší nárůst výroby. Dalo by se říct, že o co méně vyrobila Škodovka, nahradila firma Hyundai v Nošovicích,“ upozornil Šípek.

  • Škoda Fabia RS autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1705/170477.jpg
  • Autobusy autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1705/170484.jpg