Foldyna v Hyde Parku: Na řadě je sebereflexe v ČSSD

Praha – Čerstvý poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna, kterého v Ústeckém kraji při volbách vynesly do sněmovny ze šestého místa preferenční hlasy voličů, preferuje při následující volbě předsedy sociálních demokratů hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška. Jaroslav Foldyna vidí klíčový aspekt nového předsedy v přikročení k sebereflexi a prosazení jejích důsledků. Sebereflexe je pro něj v současnosti nezbytný krok, který se uvnitř strany musí odehrát.

„Protože se domnívám, že (Michal Hašek) je jiná, nová tvář, čímž samozřejmě nijak nezatracuji Bohuslava Sobotku. Je to významný politik a veřejnost ho vnímá pozitivně. Myslím, že v této chvíli půjde o to, jak jiná a nová tvář to bude… Michal Hašek v zásadě je nový. Půjde o to, kdo bude prosazovat změnu s větší rychlostí a razancí,“ řekl v Hyde Parku Foldyna. Podle něj nesmí být boj o předsedu strany nějakým bratrovražedným zápasem. „Veřejnost už má dost boje a dala nám to najevo,“ poukázal Foldyna na volební výsledek sociálních demokratů.

Jaroslav Foldyna o vypořádání se s některými aférami lidí uvnitř ČSSD:

„My se musíme zbavit některých nálepek, které jsme nedobrovolně dostali. Když to neuděláme a budeme pouze něco předstírat, budeme nedůvěryhodní, dostaneme facku ještě v komunálních volbách a probereme se až na jaře.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Nový poslanec ČSSD vyjádřil uznání Jiřímu Paroubkovi, jeho odchod z čela strany označil za krok muže, který vsadil na jednu kartu, a nevyšlo mu to. „Podle mě udělal řadu chyb, ale zejména chyby udělali jeho spolupracovníci, kteří mu to důsledně neřekli a pochlebovali mu,“ uvedl Foldyna na adresu bývalého předsedy ČSSD a lidí v jeho okolí. 

Konkrétní jména ale odmítl vyslovit, poukázal na to, že každý, kdo sleduje televizi a fotografie v tisku, si jeho vyjádření umí přeložit.

Foldyna také soudí, že potenciál levicového voličstva je až šedesátiprocentní, je jen potřeba oslovit také umírněnější levicový elektorát. „Krajní levicové spektrum nechme běžet. Myslím, že naší povinností není rozdávat falešné naděje, že něco bude zadarmo. Naší povinností je vytvářet podmínky pro to, aby lidé mohli důstojně pracovat a důstojně žít,“ řekl v Hyde Parku nový poslanec ČSSD k předvolební kampani.