Mladík prohrál spor o dítě, které jeho přítelkyně dala k adopci

Pardubice - Krajský soud v Pardubicích dnes potvrdil rozsudek svitavského okresního soudu, který zamítl žalobu Ondřeje Rédy. Osmnáctiletý mladík se domáhal určení otcovství dítěte, které se narodilo jeho nezletilé přítelkyni. Požadoval také, aby mu soud svěřil dceru do výchovy a matka platila výživné. Rok a půl staré dítě už před časem adoptovala jiná rodina. Réda už nemá možnost se odvolat, zbývá mu už jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Já jsem s tím počítal, že to takhle dopadne. Budeme bojovat dál. Do své péče ji chci, i když vím, že je to prostě špatné odebírat ji z rodiny, kde už je vlastně rok a půl,“ řekl Réda. Jeho právní zástupce Vilém Fránek s rozsudkem nesouhlasí, podle jeho názoru měl krajský soud vrátit spor ke svitavskému soudu. Nyní vyčká, jak se jeho klient rozhodne, zda zkusí podat dovolání: „Soudy v jiných zemích by rozhodly jinak.“

Zuzana Baudyšová:

„Holčička byla řádně osvojená, byla osvojená dobře vybraných párem. Vytrhnout ji z prostředí, kde si zvykla na mámu a tátu, by bylo velmi frustrující.“

Předseda senátu Bořivoj Hájek odůvodnil rozsudek tím, že matka dítěte v rodném listě uvedla jméno jiného otce, a proto se nelze domáhat otcovství jiným mužem. Rozsudek okresního soudu je podle něj „věcně správný a je na místě jej potvrdit“. Předseda senátu zároveň žalobce a jeho právního zástupce upozornil na to, že dovolání soud v Brně nemusí přijmout. Ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, která je kolizním opatrovníkem děvčátka, upozornila na to, že odebrat dítě z prostředí, na které je zvyklé, by nebylo správné.

Mladík měl s dívkou pohlavní styk ještě před jejími 15. narozeninami, za což dostal podmíněný trest. Baudyšová podotkla, že pokud Réda souložil s nezletilou dívkou, není u něj předpoklad, že bude zodpovědný otec. Poté, co se dítě narodilo, rodina dívky ale Rédovi řekla, že novorozenec zemřel. Matka poté dala dítě k adopci. Soud ve Svitavách už matku nezletilé dívky potrestal podmínečným trestem za to, že dítě adoptovala jiná rodina bez Rédova vědomí. Matku děvčátka soud zprostil obžaloby. Réda rovněž požadoval odškodnění dva miliony korun, soud jej ale odkázal na řízení v občanskoprávních věcech.