Zájem o vstup do TOP 09 a VV po volbách výrazně vzrostl

Praha – O stranickou knížku TOP 09 nebo Věcí veřejných usiluje po volbách stále více lidí. Do strany Karla Schwarzenberga chce například vstoupit čtyřikrát víc lidí než před volbami. Obě strany už kvůli tomu zpřísňují podmínky přijetí. Věci veřejné si dokonce kvůli budoucímu hlasování o koaliční smlouvě své příznivce zpětně prověřily.

TOP 09 má nyní asi tři tisíce členů. Noví zájemci musí projít dvouměsíční čekací dobou, čeká je i vstupní pohovor. „Ve středních Čechách a v Praze jsme před volbami registrovali přibližně 25 přihlášek za týden, za ten minulý týden po volbách se to zvětšilo přibližně na stovku,“ řekl ČT mluvčí strany Jan Jakob. Deset procent uchazečů navíc přichází z jiných stran. Volební lídr ODS Petr Nečas se ale odlivu členů neobává. „Po tom prvním týdnu, kdy byla velká část našich sympatizantů smutná, si myslím, že lidé získávají novou chuť do práce,“ dodal místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

VV prodloužily čekací lhůtu pro nové členy z měsíce na rok

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Radek John:

„Ne každý se dostane do strany Věci veřejné jenom proto, že si myslí, že teď by to byla lehká cesta k funkci.“  

Věci veřejné už prodloužily čekací lhůtu pro nové členy z měsíce na rok. Během ní navíc musí zájemce straně pomáhat. Před volbami se hlásilo do dvoutisícové strany Radka Johna maximálně 50 lidí týdně. Teď chodí přihlášek přes osmdesát.

Zpřísnila se i pravidla pro sympatizanty – „Véčkaře“. Registrace je náročnější a víc hlídaná, o případné koaliční dohodě také nechá strana hlasovat jen ty, co se přihlásili před volbami. Deset procent ze zhruba devatenácti tisíc Véčkařů si VV zkontrolovaly i prostřednictvím telefonického auditu. Zjišťovaly, zda kontaktní údaje, na které je člověk přihlášený, skutečně k jeho osobě patří.

Vydáno pod