Modernizace trati v Liberci pokračuje, dotace však není jistá

Liberec – Liberecký dopravní podnik se rozhodl nečekat na rozhodnutí, zda dostane dotaci z evropských fondů, a zahájil další etapu rekonstrukce tramvajové trati z centra města do Vratislavic. Letos by měl projít opravou téměř kilometrový úsek, dopravní podnik za něj zaplatí 150 milionů korun. Zatím stavbu financuje dodavatelským úvěrem. Do roku 2014 by měla být podle primátora Jiřího Kittnera hotova nejenom rekonstrukce stávající trati, ale také stavba nové odbočné větve na sídliště Rochlice.

Letos se bude pracovat na úseku trati kolem bývalé Textilany až po zastávku U Lomu. Už na jaře vykáceli dělníci náletové dřeviny kolem trati, posunout se musely troleje. „Čekají nás přeložky sítí a Harcovský potok bude nutné částečně zatrubnit, postavit je třeba také opěrnou zeď, která umožní přidat další kolej u křižovatky ulic Jablonecká a Kunratická,“ shrnul ředitel dopravního podniku Jiří Veselka.

Kvůli rekonstrukci nebudou v srpnu a září jezdit tramvaje do Vratislavic, ředitel Veselka ovšem upozornil, že se mohou práce protáhnout a potrvají až do října.

Práce na modernizaci trati na Vratislavice začaly už v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru, která stála téměř 70 milionů korun. Díky tomu se mohou na terminálu otáčet tramvaje, terminál tak může být výchozí pro plánovanou linku do Rochlic. Loni práce pokračovaly rekonstrukcí trati v Mlýnské ulici.