Potvrzení pro řidiče lékaři často vydávají na špatných formulářích

Brno – Na řidiče starší 60 let přichystal stát řadu léček, které souvisejí s povinností mít potvrzení od lékaře o způsobilosti k řízení vozidel. Řada lidí tuto povinnost totiž nezná. Nyní přišel úřad ombudsmana s dalším varováním – potvrzení na starém tiskopisu je neplatné, i když je jinak v pořádku. Zastaralé tiskopisy přitom lékaři stále vydávají. Řidiči by si proto měli ověřit, zda jejich zdravotní osvědčení skutečně platí, a případně od lékaře požadovat nové. Platnou verzi formuláře mohou nalézt například na webu ministerstva dopravy.

„Již v roce 2004 a pak v roce 2007 vyšla vyhláška, která stanovila povinný rozsah údajů, které musí být v takovém dokladu uvedeny. Do dnešních dnů se používají staré formuláře, které tyto údaje neobsahují. Tím pádem je situace v rozporu s tím, co má řidič splňovat,“ shrnula zjištění úřadu veřejného ochránce práv Jitka Seitlová, která je pověřena jeho řízením.

Řidičům, kteří mají lékařské potvrzení na starém formuláři, hrozí stejný trest jako těm, kdo potvrzení vůbec nemají. Přijdou o řidičský průkaz a ve správním řízení dostanou pokutu pět až deset tisíc korun.

Rozhovor s Jitkou Seitlovou (zdroj: ČT24)

Podle Jitky Seitlové posílají tiskařské firmy lékařům zastaralé tiskopisy na jejich vlastní žádosti – a to ve velkém množství. „V našem úřadě jsme udělali průzkum, kdy se kolegové ptali svých kolegů nebo známých. Bohužel jsme zjistili, že téměř všichni měli staré formuláře,“ řekla Seitlová.

Úřad ombudsmana se nyní snaží přemluvit lékaře a také ministerstvo zdravotnictví, aby rychle přestali používat neplatné tiskopisy. Podle Jitky Seitlové však může toto úsilí přinést výsledky až za delší dobu. Mezitím se budou nadále objevovat neplatné tiskopisy. Řidiči by si proto měli ověřit, zda jejich zdravotní osvědčení skutečně platí, a případně od lékaře požadovat nové. V případě, že starší řidič dostane pokutu kvůli osvědčení, které mu lékař vydal, může se dožadovat občanskoprávní cestu náhrady škody odpovědným lékařem.