Litoměřice obdivují hasičské tradice i moderní techniku

Litoměřice – Dneškem vrcholí již páté celostátní setkání hasičů z řad dobrovolných sborů i profesionálů. Do Litoměřic se v rámci pátých Hasičských slavností sjelo na 200 požárních sborů z celé republiky, aby návštěvníkům předvedly svou práci a hlavně zásahovou techniku. Největší zájem je tradičně o historické hasičské vozy a parní stříkačky, vedle toho se však poprvé během slavností ve větší míře předvedla také moderní požární technika.

Dvoudenní setkání hasičů za účasti deseti tisíc návštěvníků vyvrcholilo v dopoledních hodinách slavnostním průvodem zástupců 200 dobrovolných i profesionálních sborů. Během defilé došlo také k předání záslužných stužek za účasti pražského arcibiskupa a dřívějšího administrátora zdejší diecéze Dominika Duky. Jedním z nejcennějších hasičských „exponátů“ byl soubor funkčních stříkaček z dob první republiky. Hned šestice podobných strojů je v České republice stále funkčních, čímž se žádná jiná země pochlubit nemůže. „Většina těch stříkaček je funkčních, což je paráda. To je právě to nejhezčí na tom, že kdykoliv oni historickou stříkačku vytáhnou, tak ona funguje,“ uvedla Alena Borlová ze Sboru dobrovolných hasičů ČR.

„Bylo zde asi 200 sborů, což představuje celkem 3000 hasičů, kteří přijeli se svou technikou, a to jak dvoukolovou, čtyřkolovou, tak i koněspřežnou. My jsme uvítali tuto příležitost, abychom si připomenuli bohaté tradice našich předchůdců, kteří fortelně dokázali ztvárnit ty technické prostředky ke svému obrazu tak, aby sloužily co nejlépe,“ uvedl starosta Sdružení dobrovolných hasičů Moravy a Slezska Karel Richter.

Litoměřické slavnosti nabídly i jedinečnou výstavu víc než 200 hasičských praporů a průvody dobových uniforem. Dobrovolné hasiče má skoro každá obec v Česku. Celkem jich je registrovaných skoro 350 tisíc. Podle profesionálů je jejich pomoc při požárech, povodních a dalších katastrofách neocenitelná. „Nedávné povodně na Moravě ukázaly, že my bychom se bez těch dobrovolných hasičů vůbec neobešli, hodně ulehčovali práci profesionálním hasičům,“ přiznal mluvčí HZS ČR Radek Kislinger.

Úkolem celostátního setkání je kromě prezentace hasičské práce i historických tradic právě ukázka soudržnosti profesionálních složek a dobrovolných sborů. „Mezi sebou nijak nerozlišujeme, u zásahu to ani rozlišovat nejde. Naší jedinou starostí je, aby ti hasiči byli dobře připraveni,“ dodal generální ředitel Hasičského záchranného sboru Miroslav Štěpán. Program slavností ještě dnes pokračuje výstavou historické a soudobé techniky, praktickými ukázkami techniky na vodě a večerním ohňostrojem.