Fischer už má jméno nového šéfa ČSÚ

Praha - Končící premiér Jan Fischer v dnešních Otázkách Václava Moravce uvedl, že do funkce předsedy Českého statistického úřadu navrhne někoho z prostředí mimo úřad. Jméno kandidáta už má, ale prozradit jej zatím nechce. Konzultuje jej však s prezidentem Václavem Klausem, který dotyčného člověka do funkce jmenuje. Nový šéf statistiků by měl být podle Fischera odborník a také nestraník, zejména ve světle „řecké práce s daty“. Premiér také bilancoval svoje působení v čele úřednické vlády.

„Já vám to jméno teď ještě neprozradím, ale už ho prakticky mám. Ještě jsou tam nějaké okolnosti, které je potřeba doladit,“ řekl Fischer. Předsedu ČSÚ navrhuje vláda, jmenuje ho ale prezident, se kterým se premiér o vhodném člověku radí. „Samozřejmě není žádným tajemstvím, že ta jména s prezidentem republiky konzultuji,“ zdůraznil s tím, že by se rád na výběru nového šéfa statistiků podílel. „Počítám s tím, že vládě doporučím obsadit to místo zvenku. Ale skutečně odborníkem, skutečně dobrým manažerem a politicky neutrálním člověkem,“ zakončil Fischer.

Fischer je pro zeštíhlení státu, tendry na poslední chvíli neschvaluje

Fischer v Otázkách, které se vysílaly mimořádně ze zahrady Kramářovy vily, sídla předsedy vlády, doporučil budoucí koalici dvě věci, které by měla mít ve své práci na paměti. Jednak by neměla zapomenout na reformu státní správy, kterou je nutné zeštíhlit, ale nikoli bezhlavě a ze dne na den, a jednak nezapomenout na vědu, výzkum a terciární vzdělávání, které mohou dlouhodobě nastartovat trvalý růst a prosperitu.

Fischer se také vyjádřil k výběrovým řízením, která zadávají těsně před volbami nebo i po volbách některá ministerstva. V případě ministerstva zemědělství, které vypsalo týden před parlamentními volbami výběrové řízení na informační systémy celkem za 270 milionů korun, šlo prý o časovou nutnost a neodkladnost. Tendr na dvoumiliardovou zakázku na elektronické hlídání domácích vězňů vypsalo zase ministerstvo spravedlnosti. Jeho odpůrci navíc poukazují na vliv externí poradenské kanceláře, kde pracuje bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Fischer se chce proto s ministryní Danielou Kovářovou sejít a bude od ní žádat vysvětlení. Celkově je Fischer zastáncem centralizovaných zakázek a nákupů, a i proto by se něměly dělat tendry nyní jednotlivě a na poslední chvíli.

Ministr financí Eduard Janota už v týdnu své kolegy ve vládě varoval před vypisováním tendrů na poslední chvíli. Podle něj musejí počítat s následky a šetřením, kterému je stát nejspíš podrobí, a vyzval je, aby se zdrželi zásadních a nevratných rozhodnutí ve svých resortech. Podle ekonoma a analytika České spořitelny Petra Zahradníka navíc může takové jednání poškodit jméno České republiky.

Premiér Jan Fischer v Kramářově vile
Zdroj: ČT24