ČSSD vzala zpět žalobu na Kubiceho

Praha - ČSSD vzala zpět žalobu na exšéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho (ÚOOZ) a ministerstvo vnitra. Sociální demokracie tvrdila, že tzv. Kubiceho zpráva, zveřejněná před volbami v roce 2006, ji poškodila - a za to žádala odškodné milion korun a omluvu. K dnešnímu nařízenému jednání se nedostavila ani jedna ze stran sporu. ČSSD oznámila pražskému městskému soudu, že bere žalobu zpět, a to písemně. Kubice i vnitro s tím souhlasí. Soud řízení zastaví. Sociální demokracie nicméně trvá na tom, že ji dokument poškodil.

ČSSD v dopise důvody stažení žaloby neuvedla. Žádost podepsal místopředseda strany Bohuslav Sobotka. Kubice řekl ČT, že počítal s tím, že soud vyhraje, nicméně ho rozhodnutí ČSSD příjemně překvapilo, protože čekání na soud už bylo zdlouhavé.

Sociální demokraté ke stažení žaloby podle Sobotky přistoupili na radu právních zástupců - žaloba prý nyní ztratila smysl. Odpoledne pak bývalý předseda Jiří Paroubek rozeslal tiskové oznámení s tím, že o stažení žaloby rozhodl ještě on, když byl ve funkci.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek:

„Po čtyřech letech, kdy jsme se nedobrali žádného výsledku, tak celá ta věc ztrácí smysl, vlivem průtahů a chyb, ke kterým došlo, tak do této chvíle nemáme žádný výsledek,“ uvedl Zaorálek v ČT s tím, že by byl rád, aby do budoucna soudy v podobných kauzách rozhodly třeba ve lhůtě dvou měsíců. Podle Zaorálka je největší problém, že po takové době si už polovina lidí nepamatuje, o co v kauze šlo a tím pádem je očištění dobrého jména problematické. Soudní řízení v této věci označil jako nefunkční; podle něj soud selhal.

Kubiceho zpráva, která se dostala na veřejnost krátce před parlamentními volbami v roce 2006, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Podle ČSSD byla zpráva nepravdivá a poškodila její dobrou pověst. Sociální demokracie v žalobě požadovala finanční zadostiučinění a omluvu za to, že stát a Kubice podle právníků strany obvinili sociální demokracii z propojení s organizovaným zločinem a z ovlivňování policejního vyšetřování. Obvinění obsažená v Kubiceho zprávě přitom podle právníků vycházela z neověřených údajů. Kubiceho zpráva podle nich obsahuje řadu nepravdivých a urážlivých informací.

Jan Kubice:

„Vysvětluji si to tak, že strana sociálnědemokratická pochopila, že ta žaloba je nicotná.“ O záměru ČSSD podle svých slov nevěděl. „Předpokládal jsem, že tuhle část zase vyhraji. Tohle mě mile překvapilo,“ uvedl.

Poprvé soud žalobu ČSSD zamítl

Pražský městský soud loni v únoru žalobu zamítl. Soudce Jaromír Jirsa tehdy řekl, že veřejná část dokumentu hovoří o státu nebo státní správě, neveřejná část pak jmenuje konkrétní lidi. I kdyby se prokázalo, že informace z Kubiceho zprávy nebyly pravdivé, nemohly údaje poškodit sociální demokracii, protože se o ní dokument vůbec nezmiňuje, uvedl Jirsa loni v únoru. Kubice podle zrušeného verdiktu při sestavování zprávy neporušil zákon o policii a navíc se neprokázalo, kdo zprávu zveřejnil. Jirsa tehdy také připomněl, že Kubice nebyl kvůli události trestně ani disciplinárně potrestán.

ČSSD se proti verdiktu odvolala a vznesla námitku podjatosti. Sociálním demokratům se nelíbilo, že se ještě před projednáním žaloby, v listopadu 2008, Jirsa účastnil společně s Kubicem diskuse se studenty na Vysoké škole ekonomické v Praze. Na diskusi se hovořilo i o Kubiceho zprávě. Jirsa tehdy na úvod svého příspěvku za smíchu studentů řekl, že neví, zda by neměl vyslovit svou podjatost a odejít, protože bude rozhodovat spor týkající se Kubiceho zprávy. Vrchní soud podle serveru Aktuálně.cz přímo neoznačil Jirsu za podjatého, ale měl za to, že fakt, že na konferenci s Kubicem byl a že slyšel jeho názory, mohlo u ČSSD vyvolat obavy, že podjatý je. Aby odstranil všechny pochybnosti o nepodjatosti soudce, vrchní soud Jirsovi spor odebral a únorový verdikt zrušil. Kvůli účasti na debatě se studenty dostal Jirsa již dříve výtku od bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), podle kterého Jirsa účastí na debatě pochybil.

Žalobu v souvislosti s Kubiceho zprávou nepodala pouze ČSSD, ale i bývalý předseda strany Jiří Paroubek. Soud jeho žalobu na Kubiceho pravomocně zamítl, Paroubkovi advokáti už ale podali dovolání k Nejvyššímu soudu. Expředseda ČSSD se prý cítí poškozen nepodloženými obviněními, která před volbami v roce 2006 shromáždil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.