Klaus se prý zúčastní kongresu ODS

Praha - Prezident Václav Klaus se podle serveru Ihned.cz rozhodl, že vyslyší pozvání lídra ODS Petra Nečase - a tedy se v sobotu objeví na kongresu Občanské demokratické strany. Lidovým novinám ale prezident vzkázal, že zatím váhá a rozhodne se až po páteční schůzce s Nečasem, který ho bude informovat o průběhu povolebních vyjednávání o nové vládě. Dvoudenní kongres se koná v pražském hotelu Clarion a bude na něm zvoleno nové vedení. Na kongresu v roce 2008 se přitom Klaus vzdal postu čestného předsedy, o rok později nepřijel vůbec. Se vznikem ODS v devadesátých letech je spojeno právě Klausovo jméno.

Na kongresu se naopak neobjeví bývalý premiér Mirek Topolánek, který stranu vedl posledních sedm let. Dotklo se ho, že dostal pozvánku pouze emailem. Topolánek si ale pro kongres připravil zprávu předsedy, která má být velmi kritická, a to jak ke stranickým kolegům či premiéru Janu Fischerovi, tak i k prezidentovi Klausovi. Podle serveru Novinky.cz Topolánek sdělil, že doba loajality skončila. „Byl jsem doposud velmi disciplinovaný, trpělivý a loajální. To skončilo,“ řekl.

Delegáty kongresu naopak zřejmě pozdraví předsedové možných nových koaličních partnerů ODS - Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Radek John (Věci veřejné).

ODS si na kongresu zvolí nové vedení. O nejvyšší stranickou funkci se uchází právě Nečas. Dojde i k obměně místopředsedů, dosavadní místopředsedové Petr Bendl, Petr Gandalovič i Ivan Langer znovu kandidovat nebudou. Nominace z regionů do místopředsednické funkce zatím získali David Vodrážka, Miroslava Němcová, Alexandr Vondra a Milan Cabrnoch. Šanci dostat se do nejužšího vedení mají také Pavel Drobil a Pavel Blažek.

Klaus se od ODS začal vzdalovat od roku 2002, kdy po něm stranu převzal právě Topolánek. Jejich spory vyvrcholily na kongresu v roce 2008, kdy Topolánek po drtivé porážce v krajských volbách obhajoval proti Pavlu Bémovi post předsedy strany. Klaus tehdy na kongres přijel a v krátkém emotivní projevu oznámil, že se vzdává postu čestného předsedy strany.

ODS je po odchodu Topolánka Klausovi mnohem bližší. Současného lídra Petra Nečase si Klaus ostatně už v roce 2002 vybral jako svého nástupce. Právě Nečas Klause pozval na kongres těsně předtím, než ho prezident pověřil sestavením vlády.

Vydáno pod