Šéf ODS v Brně Blažek má nominaci kandidovat na místopředsedu

Brno - Předseda brněnské ODS Pavel Blažek dnes získal podporu krajských kolegů, aby na nadcházejícím kongresu ODS kandidoval na stranického místopředsedu. Na regionálním sněmu v Brně pro něj hlasovalo 102 delegátů, nikdo nebyl proti ani se nezdržel. Nominaci na předsednickou funkci získal současný lídr strany Petr Nečas. Blažka jmenoval Nečas mezi těmi, které by si přál mít ve vedení strany.

Blažka i Nečase dnes výslovně podpořil jihomoravský předseda Jiří Kadrnka. V projevu řekl, že ODS prohrála sněmovní volby a potřebuje obrodu, která podle něj už začala před rokem právě na jihu Moravy. Straníci tehdy odvolali krajského předsedu Milana Venclíka, politika s kontroverzní pověstí. ODS s ním krátce předtím získala na jihu Moravy v krajských volbách nejslabší výsledek ze všech regionů. Venclík pak uzavřel koalici s ČSSD. Například senátor Tomáš Julínek ji označil za potupnou pro ODS.

Voliči podle Kadrnky výměnu zaregistrovali. „Absolutní nárůst o 84 procent voličů v Jihomoravském kraji (ve sněmovních volbách) ve srovnání s krajskými volbami bylo jistě i oceněním těchto změn,“ uvedl. To však podle něj nic nemění na tom, že ODS zůstala pět procent za sociální demokracií, jíž má ambici porážet. Kadrnka zhodnotil výsledek ODS jako maximum možného v situaci, která podle něj nebyla příznivá. ODS zažila výměnu lídra (z čela kandidátky odešel bývalý předseda Mirek Topolánek), čelila žabovřeské korupční kauze i nejsilnější sestavě ČSSD z ČR. V kraji kandidovali první místopředseda strany Bohuslav Sobotka i jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Kadrnka dnes připomněl i nedávný odchod jihomoravské ODS z krajské koalice s ČSSD. „Nebáli jsme se před rokem jako první udělat personální změny, nebáli jsme se jít do názorových střetů s našimi koaličními partnery, nebáli jsme se odpoutat od nefunkční krajské koalice. A tento politický směr nabízíme prostřednictvím našeho kandidáta na místopředsedu i celé ODS,“ uvedl.

Přes Ústecký kraj se bude snažit do užšího vedení strany prosadit senátor Alexandr Vondra. Současný místopředseda ze severočeského regionu Petr Gandalovič se rozhodl funkci neobhajovat. Středočeský regionální sněm se rozhodl, že na post místopředsedy nenavrhne svého lídra a bývalého hejtmana Petra Bendla, ale europoslance Milana Cabrnocha.