Lidé ze zaplaveného Děčínska peníze od kraje nedostanou

Ústí nad Labem - Ústecký kraj finančně nepomůže lidem zasaženým bleskovými povodněmi, které před týdnem zaplavily několik obcí na Děčínsku, protože v kraji nebyl v době záplav vyhlášen stav nebezpečí. Potvrdila to dnes mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Kraj dále musí najít 85 milionů korun na opravu silnic, které povodně poškodily.

Loni dával Ústecký kraj rodinám, které postihla blesková povodeň, deset, dvacet nebo třicet tisíc korun. Vedení kraje původně slibovalo, že s podobnou pomocí můžou lidé počítat i po té letošní. Jenže radní kraje názor změnili. „Ústecký kraj poskytl bezprostředně po záplavách všem obcím humanitární pomoc v hodnotě převyšující 200 tisíc korun a nyní řeší škody na svém majetku,“ uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Desítky lidí, a také obce přitom na pomoc od kraje spoléhaly. Radnice nemají na to, aby platily statisíce na odstraňování škod jen ze svých rozpočtů. Úřad se tak ocitá pod kritikou starostů postižených obcí i opozičních zastupitelů. „Pro nás je to samozřejmě velmi nepříjemné. Tahle povodeň v porovnání s tou loňskou byla horší, zasáhla míň lidí, ale byla horší, důkladnější, prostě dravější,“ vysvětluje rozhořčení starosta Janské Petr Kubišta. Souhlasí s ním zastupitel kraje Jaroslav Foldyna. „Myslím, že k těmto věcem byl kraj také zřízen. Kam by se lidé měli v tuto chvíli obrátit, jestliže je to takto mimořádná situace?“ táže se Foldyna. Někteří zastupitelé se proto pokusí rozhodnutí radních zvrátit na jednání zastupitelstva. To zasedne příští týden.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Kraji chybí i desítky milionů na silnice

Podle Hanáčkové zatím kraj peníze na opravu silnic nemá, protože krajský rozpočet je velmi napjatý, například i kvůli zdravotnickým poplatkům. Potřebuje 75 milionů na odstranění škod a deset milionů na vypracování projektové dokumentace. Vedení kraje proto nyní hledá způsob, jak peníze zajistit. Pomoc od kraje však mohou získat přímo některé obce, bude to prý záležet na konkrétních jednáních. Kraj ale zatím žádné peníze neuvolnil.

Hanáčková dodala, že další pomoc řeší děčínský magistrát. Ani Děčín však finanční pomoc lidem ze zaplavených obcí ani radnicím neposkytne, protože nejde o jeho občany. Navíc se Děčín potýká s nedostatkem peněz. Radnice lidem a obcím pomohla materiálně, například vysoušeči a čisticími prostředky.

Pomoci se možná některé obce dočkají ze soukromých peněz. Podle Silvarové vedení města kontaktovala děčínská společnost Alcan, která by ráda zaplaveným oblastem pomohla. Aby byla distribuce peněz jednodušší, pomoc nejspíše půjde přes děčínskou radnici. O tom, komu firma peníze dá a v jaké výši, se nyní jedná.