Moravu opět zasáhnou silné bouřky, mohou se zvedat hladiny

Praha – Meteorologové varují před bouřkami na Moravě a vydatným deštěm na východě Čech, mohou se tak opět zvednout hladiny řek. Silné bouřky se mají vyskytovat v pátek mezi 12:00 a 23:00, vydatný déšť až do soboty 06:00. Dostatek vláhy a vyšší teploty vzduchu zároveň přejí růstu hub. Hojněji se objevují letní druhy hřibů, žampiony a jedlé holubinky. Na Moravě už houbaři hlásí i první nálezy jedovaté muchomůrky tygrované. V Moravskoslezském kraji také ve 21:30 končí stav nebezpečí. Následky povodní ale lidé likvidují i po měsíci. Nejvíce region trápí přemnožení komáři.

Bouřky mohou zasáhnout kraje Pardubický, Vysočina, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský, vydatný déšť mohou čekat lidé v krajích Královéhradeckém a Libereckém. Občasný déšť bude mít v pátek úhrny pět až 25 milimetrů za 24 hodin, na návětří Krkonoš a Orlických hor až 45 milimetrů. Místy se vyskytnou bouřky, ve kterých ojediněle může spadnout kolem 30 milimetrů srážek a nárazy větru mohou mít rychlost až 90 kilometrů za hodinu. Hladiny menších toků by mohly dosáhnout úrovně prvního stupně povodňové aktivity. Přívalový déšť může způsobit rychlý odtok vody ze svahů, rozvodnění malých toků, jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst a sklepů.

Kvůli sobotní vichřici se také zřejmě rozšíří zákaz vstupu do Masarykova lesa na jihu Moravy. Nově by měl platit i v Útěchově, Babicích nad Svitavou a Bílovicích nad Svitavou. Rozhodovat o něm budou představitelé Brna a Šlapanic. Zákaz vydalo ve středu na návrh lesníků Blansko, a to ve vztahu ke 26 městům a obcím. Mnozí jej ale nerespektují.  

Předpověď počasí s Alenou Zárybnickou (zdroj: ČT24)

Rostou hřiby, holubinky i žampiony

Podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti je situace pro houbaře mnohem lepší než v loňském roce, kdy se růst hub kvůli suchu na konci června zastavil. Letní druhy hub, a to zejména hřiby, potřebují před začátkem růstu poměrně velkou dávku tepla, které se jim letos hojně dostalo. Časté jsou tak nálezy hřibů dubových, suchohřibů a hřibů kovářů. Houbaři se mohou těšit také na hřiby koloděje, objevují se i v pražských lokalitách na Proseku a Kobylisích.

Kromě hřibů roste velmi hojně muchomůrka růžovka, lidově zvaná masák, a jedlé druhy holubinek. „Z těch nejkvalitnějších jsou to holubinka mandlová, holubinka bukovka a holubinka doupňáková,“ dodal mykolog. V košících houbařů se často objevují i žampiony - pečárka ovčí a pečárka polní, setkat se mohou i s jedovatou pečárkou zápašnou. Téměř u konce je ale sezona májovek.