Za podvádění pacientů dostal lékař dvouletý trest

Praha - Za podvádění pacientů uložil dnes Obvodní soud pro Prahu 2 lékaři Zbyňku Veselskému dvouletý trest vězení. Muž, který svou vinu popírá, podle obžaloby od tří lidí vylákal přes 300 tisíc korun tak, že jim stanovil špatnou diagnózu a slíbil jim nestandardní léčbu nebo speciální vyšetření. Jednomu pacientovi podle spisu tvrdil, že má rakovinu, přestože ji neměl. Obvodní soud jej uznal vinným z trestných činů podvodu a porušení cizích práv a uložil mu i trest zákazu činnosti na pět let. Obhájce lékaře se na místě odvolal.

Lékař pracoval jako urolog v Praze. Jeho prvním podvedeným pacientem byl podle soudu od podzimu 2005 po dva roky kulturista Jindřich Popelář. Veselský mu diagnostikoval zhoubný nádor v močovém měchýři. Podle Popelářových slov pak doktor tvrdil, že nádor nelze léčit jinak než speciální zahraniční metodou. „Po čtyřech injekcích mi řekl, že je nádor odstraněný,“ vypověděl kulturista. Urologovi prý za to zaplatil 30 tisíc korun.

Poté šel Popelář podle svých slov na vyšetření před kulturistickou soutěží a jiný lékař zjistil, že rakovinu nikdy neměl. Na základě informací v médiích se pak přihlásili další lidé s podobným osudem. Veselský tak podle obžaloby vylákal dalších 150 000 korun na pacientovi s poruchami erekce za neúčinné injekce a stejnou částku si vzal od partnera klientky za to, že jí zajistí nadstandardní vyšetření kvůli podezření na sklerodermii. To však podle žalobců neučinil. Veselský se bránil tím, že obvinění jeho bývalých pacientů jsou vymyšlená.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Lékař už dříve vyoperoval špatnou lednivu

Podle soudce Milana Rossiho své pacienty vystrašil a diagnózu jim nijak nevymlouval. Také otázka na jejich movitost byla mezi prvními. „Zneužil svých medicínských znalostí,“ dodal Rossi. Obžalovaný také podle dnešního verdiktu má zaplatit poškozeným škodu v celkové výši 330 tisíc korun. Tuto částku totiž investovali do svého nadstandardního léčení.

Případem údajného klamání pacientů se již zabývala Česká lékařská komora, od které lékař dostal pokutu 12 tisíc korun. Muž nestojí před soudem poprvé. V roce 2000 se například podílel na vyoperování nesprávné ledviny. Soudy mu pak za ublížení na zdraví uložily osmiměsíční podmíněný trest. Pacient, kterému lékaři odebrali jedinou zdravou ledvinu, v polovině roku 2004 zemřel. Na podzim 2003 zase urolog vykázal falešnou operaci. Přišel kvůli tomu o místo v královéhradecké fakultní nemocnici, kde do té doby působil.