Rekonstrukce prostoru u olomouckého nádraží skončila

Olomouc – V prostoru před olomouckým hlavním nádražím oficiálně skončila rekonstrukce, která probíhala v několika etapách od roku 2001. Před železniční stanicí vzniklo podzemního parkoviště, nová spojka propojila tramvajové trati vedoucí Masarykovou třídou a třídou Kosmonautů. Město do úprav prostoru investovalo téměř 600 milionů korun.

Rekonstrukce probíhala ve čtyřech etapách. V prvních dvou etapách v lokalitě vznikl kromě podzemních garáží také podchod a veřejné prostranství s fontánou před sídlem krajského úřadu. Součástí třetí etapy byla mimo jiné stavba nové tramvajové točny.

Závěrečná etapa, která spolkla téměř polovinu peněz, spočívala ve stavbě nové tramvajové spojky a úpravě tramvajových a autobusových zastávek, které dostaly nový informační systém nebo zastřešení.

„Díky této zhruba devítileté investici dostal prostor před vlakových nádražím zcela novou tvář, je to velmi důstojná vstupní brána do krajského města. Cestující by měli ocenit například nový odbavovací terminál, který značně zjednoduší vyhledávání spojů městské hromadné dopravy i dalších soukromých dopravců,“ řekl novinářům primátorův náměstek Martin Major.

Terminál MHD před olomouckým hlavním nádražím
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK
Vydáno pod