Kdosi vyhrožoval muži, který pomohl odhalit vítkovské žháře

Ostrava - Neznámý muž podle soudu prostřednictvím starosty Otic vyhrožoval dvakrát svědkovi, jenž přivedl policisty na stopu žhářů z Vítkova. Svědek z Opavska už v minulosti odmítl vypovídat u soudu, protože se obával pomsty. Dnes soudce přečetl dokument, který výhrůžky potvrzuje.

Podle soudu přijal starosta Otic, kde svědek bydlí, telefonát na služební přístroj, který má doma. „Byl to mužský hlas. Mluvil česky a nesnažil se měnit hlas. Řekl: 'Kde schováváte toho hasiče - udavače?'“ citoval soudce muže z telefonu, který volal hned dvakrát. Když se starosta tázal volajícího na jméno, označil se pouze za slušného člověka.

Výhrůžky na adresu svědka měly zaznít i koncem května na společenské akci, kterou v Oticích pořádali tamní hasiči. Během večera na parket vstoupil muž, který začal pokřikovat směrem ke svědkovi, ať vyhoří. Policii o tom nezávisle na sobě informovali dva účastníci akce.

Za přestupek je nyní vyšetřován šestadvacetiletý muž, který se k verbálnímu útoku přiznal. Uvedl ale, že byl hodně opilý a moc si na situaci nepamatuje. „Lidé se tam začali bavit o tom, co se ve Vítkově stalo. Zapojil jsem se do rozhovoru. Pak mě začali napadat a vyvedli mě ven,“ citoval předseda senátu výpověď mladého muže.