Konzulát neoprávněně vybíral peníze od tisíců ukrajinských žadatelů

Praha - Český stát musí 161 Ukrajincům vrátit peníze za poplatky, které žadatelé o vízum zaplatili při povinné registraci na generálním konzulátu ve Lvově. Podle pražského soudu bylo vybírání až 350 korun v rozporu se zákonem. Od června 2008 do ledna 2009 vedla pro Ukrajince ve Lvově cesta k českým vízům jen přes povinnou a zpoplatněnou telefonní registraci. 300 korun tehdy zaplatilo na 30 tisíc cizinců. Vybraných téměř 10 milionů korun navíc putovalo do kapsy soukromé společnosti.

„To, že jsem musel volat na call centrum a platit, bylo nespravedlivé. Kdo žádal o vízum v Kyjevě, nemusel platit nic,“ uvedl jeden z poškozených žadatelů o vízum Nikola Hikaučuk. Ministerstvo zahraničí podle soudního verdiktu sice zřízením call centra nechybovalo, na vybírání poplatků za registraci ale úředníci právo neměli. „Žalovaná strana tím, že nechala žalobce, respektive žadatele o vízum platit poplatky za využití služeb call centra, tak zpoplatnila navíc řízení o udělení víza,“ řekla při vyhlášení rozsudku soudkyně Andrea Pešlová.

Jan Kopřiva, advokát zastupující 161 Ukrajinců:

„Tento rozsudek znamená určitou morální satisfakci, protože platili za něco, čemu nerozuměli, objednávali se u státní správy, platili soukromé společnosti.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Ministerstvo s verdiktem spokojeno není, zpoplatnění call centra si prý vyžádal obrovský nápor žadatelů. Právníci ale před ustanovením poplatku úřady varovali. Podle ředitele odboru ministerstva zahraničních věcí Jana Vyčítala bylo zavedení poplatků v dané situaci v té době jediné efektivní řešení.

Vydávání českých víz ve Lvově prošetřovala i protikorupční policie. Loni v únoru kvůli této aféře skončil ve funkci generálního konzula Ladislav Hradil. Výpověď dostal i z ministerstva. Proti verdiktu není možné odvolání, ministerstvo musí peníze dotyčným Ukrajincům zaplatit do deseti dnů od doručení písemného rozsudku.