Na návštěvníky Bahen opět čekají velkolepá představení

Strašice (Rokycansko) – Tradiční Den pozemního vojska Bahna ve vojenském prostoru u Strašic opět představí návštěvníkům to nejzajímavější, co má v současnosti česká armáda k dispozici. Během 21. ročníku akce se představí asi 1 150 vojáků a dalších aktérů a zhruba 500 kusů vojenské techniky. Na Bahna každoročně přijíždějí desetitisíce lidí, v posledních letech jich bylo vždy kolem 50 tisíc.

V dynamických i statických ukázkách bude k vidění současná vojenská technika a vybavení, doprovodí ji ale také historické ukázky. Česká armáda s sebou přivezla transportéry Pandur, Iveco a Dingo, armádní speciály Land Rover, modernizované tanky T72 nebo samohybnou houfnici Dana. Na Bahna přijeli také zástupci polské, rakouské, americké nebo britské armády. Britové ukážou současnou verzi legendárního osmdesátitunového tanku Challenger. Prezentaci pozemního vojska doplní přelety letounů Jas-39 Gripen a L159 Alca a vrtulníků.

Téměř půlhodinová historická ukázka členů klubů vojenské historie je zaměřena na bitvy na západě Čech na konci druhé světové války. Hlavní ukázka české armády navozuje situaci, do níž se mohou vojáci dostat při zahraničních misích. Představuje dobývání nepřátelské zásobovací základny.