Soudní lékaři prověří účinky alkoholu na řidiče

Praha – Společnost soudního lékařství a toxikologie bude v příštích dnech zjišťovat, zda a jak výrazně ovlivňuje nízká hladina alkoholu v krvi reakce a rozhodování řidiče. O odborné stanovisko požádalo společnost ministerstvo zdravotnictví, které dostalo popud od ministerstva dopravy a policie, řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Přestože se policisté s ministerstvem dopravy snaží zjistit, zda má hladina alkoholu do 0,24 promile výrazný vliv, zatím se nechystají povolit ji v zákoně, i kdyby se ukázalo, že pro řidiče není nebezpečná.

V současnosti zákon nepřipouští řízení s jakoukoli koncentrací alkoholu v krvi. Dopravní policisté proto žádný alkohol netolerují. Ministerstvo dopravy však už dříve vydalo metodický pokyn pro úřady, aby se nezabývaly alkoholem do 0,2 promile s tolerancí dalších 0,04 promile. Ve správním řízení tak úředníci netrestají přistižené řidiče a jejich přestupky odkládají.

Počet obětí nehod zaviněných pod vlivem alkoholu v posledních letech vzrostl. Zatímco v roce 2007 policie evidovala celkem 36 takových obětí, o rok později to bylo 80 lidí a loni už 123. To byl důvod, proč od začátku roku přistoupili dopravní policisté k povinným dechovým zkouškám při běžných silničních kontrolách.

Pokud řidič dechovou zkoušku odmítne, hrozí mu vysoké sankce - pokuta až 50 tisíc korun a zákaz řízení až na dva roky. V případě pozitivní zkoušky na alkohol policisté předávají případ správnímu orgánu. Pokud jde o podezření ze spáchání trestného činu, zahajují se úkony trestního řízení. Jízdu pod vlivem alkoholu a drog soudy mohou trestat až ročním vězením, při opakování deliktu může jít hříšník do vězení až na tři roky.