Kvůli chybě úředníka zaplatí ministerstvo obrany 600 tisíc zbytečně

Praha - Prohrané soudní spory s leteckými záchranáři budou zřejmě stát armádu třikrát víc, než původně určil soud. Ministerstvo obrany totiž zaplatilo soudní výlohy až dva měsíce po stanoveném termínu a soud mezitím nařídil exekuci. Škodu chce teď ministerstvo vymáhat na odpovědném úředníkovi.

Celý spor vypukl, když chtěli letci vojenské záchranné služby po armádě doplatit přesčasové hodiny. Ministerstvo se s nimi ale odmítlo bavit a 53 z nich dalo k soudu. Ten ale ve dvou třetinách případů rozhodl, že armáda musí s letci jednat navíc musí zaplatit soudní výlohy ve výši 7 760 korun u každého případu. Ani po třech měsících ale letcům peníze nepřišly, proto podal jejich advokát 32 návrhů na exekuci. Olomoucký soud prvním žádostem vyhověl, teprve pak ministerstvo zaplatilo. 

Mluvčí ministerstva obrany Lucie Kubovičová vysvětluje, že došlo k opomenutí pracovníka vojenského úřadu pro státní zastupování, který se snažil zaplatit všechny poplatky najednou a zapomněl na státem stanovenou lhůtu. Náklady na exekuci u každého případu vychází na necelých 19 tisíc korun, což celkem znamená 600 tisíc korun, které vydá ministerstvo obrany zbytečně. „Pokud ministerstvo obrany obdrží rozhodnutí soudu, bude se tato věc řešit podle zákoníku práce jako škoda,“ dodává Kubovičová. 

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo možná bude muset platit miliony

V celé kauze jde ale o daleko vyšší částku, 53 letců vojenské záchranky chce totiž doplatit i peníze za hotovostní služby, které se zatím částečně proplácejí jako služební pohotovost. U některých případů se jedná až o milion korun. O tom ale budou záchranáři s velením teprve jednat. Navíc na úspěšné žaloby záchranářů reagují i další armádní složky. Způsob proplácení přesčasů začíná vadit třeba pilotům gripenů nebo vojenským policistům. 

Resort přitom kvůli státním úsporám musel škrtat v rozpočtu a další úspory ho zřejmě ještě čekají. Vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věci veřejné totiž projednává požadavek VV, aby se deset miliard z armádního rozpočtu převedlo do školství. I když nakonec tato částka zřejmě nebude tak vysoká, o nějakou miliardu zřejmě ministerstvo obrany přijde.