Přibývá otců, kteří chtějí být na mateřské

Praha – V Praze se už počtvrté na Den otců pořádala akce nazvaná Tátafest, aby podpořila moderní otce. Někteří totiž tvrdí, že se setkávají s diskriminací kvůli péči o děti. Zhruba polovina z nich není spokojena s podmínkami ze strany zaměstnavatele. Ti podle nich často nemají pochopení pro to, že i muži chtějí být s dětmi doma a aktivně je vychovávat.

Každý třetí táta tvrdí, že mu zaměstnavatel nenabízí to, na co má zákonný nárok. Třeba jít s dítětem k lékaři nebo se o něj starat doma, když je nemocné. „Zaměstnavatelé poněkud stereotypně považují tyto rodinné záležitosti za teritorium matek,“ řekl ředitel Ligy otevřených mužů Martin Jára.

Devětadvacetiletý Marek chtěl zůstat se ženou po porodu doma, šéf mu sice dovolenou podepsal, ale jen na týden. „Rozhodně budou rádi, když se vrátím co nejdříve, abych pro firmu dělal co nejlepší práci. Když jsem doma s dcerou, nejsem pro ně tak atraktivní,“ podotkl Marek.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Tatínci by uvítali i větší podporu státu

Moderní tátové by uvítali, kdyby je víc podporoval i stát. Vládní návrh, aby i otec mohl jít po porodu na týden domů a pomáhat manželce, v minulosti padl pod stůl. Jen zlomek mužů v Česku, asi dvě procenta, zůstává s dětmi na rodičovské dovolené. Celkem je to asi 6 tisíc otců ve srovnání s více než 350 tisíci ženami. Nejčastěji se tak děje kvůli penězům, muži totiž stále vydělávají víc.

Vydáno pod