Soud začal řešit případ „vora v zakoně“ Soghojana

Praha - Za přísných bezpečnostních opatření začal pražský městský soud projednávat případ údajného „vora v zakoně“ Adranika Soghojana a dalších pěti obžalovaných ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle spisu je Soghojan kriminální autoritou, která v Česku urovnává spory zločineckých skupin. V roce 2007 si prý objednal vraždu arménského podnikatele, kterou chtěl zastrašit arménskou komunitu žijící v Praze a získat vliv nad komunitou čečenskou. Po dvojnásobném omylu najatého vraha byl těžce zraněn jiný Armén a zemřel mladý řidič společnosti Sazka. Proces se z bezpečnostních důvodů koná v budově Vrchního soudu v Praze.

Na dotaz soudce Libora Vrby, zda je „vorem v zakoně“, zareagoval Soghojan tak, že chce využít svého práva nevypovídat. „Vše, co je uvedeno ve spisu, není pravda,“ doplnil prostřednictvím překladatele. Nevypovídat se rozhodli i čtyři další obžalovaní: Soghojanův údajný arménský pobočník Arsen Arakeljan, dále Armén Arsen Kakosjan, Rus Gilani Alijev a také Magomed Alijev, který má české občanství. Všichni svorně uvedli, že jsou nevinní.

Vor v zakoně prý nemá v Česku žádné slovo

Před soudem tak mluvil pouze šestý obžalovaný, Armén Roman Melkonjan. Popřel, že by se snažili pronásledovaného arménského podnikatele zabít. „Nejsme magoři, nejsme z Divokého západu,“ řekl. Prý podnikatele chtěli jen „potkat a vynadat mu“ za to, že se „choval jako grázl“, když zbil dva jejich kamarády jen proto, že ho nepozdravili. V pražské arménské komunitě se prý vzájemně „všichni mají rádi“. Uvedl také, že „voři v zakoně sice existují, v Česku ale nemají žádné slovo“. Prý to jsou spíše kapsáři.

Před soudem dnes měla zaznít také výpověď údajně pronásledovaného arménského podnikatele i Arména, který byl omylem zraněn místo něj. Ani jeden z předvolaných mužů však nepřišel.

Jednání potrvá do pátku

Veřejnost se do soudní síně dostane jen na vstupenky, kterých je denně k dispozici 50. Musí zároveň projít dvěma bezpečnostními rámy a testem na přítomnost výbušnin, který provádí služební pes. Test trvá asi minutu, přičemž člověk sedí na židli s rukama za hlavou. Stejnou kontrolou procházeli i obhájci, bez kontroly prošel po předložení průkazu jen státní zástupce Vladimír Mužík. Před bezpečnostními rámy se tvořily fronty, proto jednání začalo později. Soudce nařídil jednání až do pátku. Jen dnes ale mohou novináři fotografovat a natáčet, v další dny mohou proces sledovat pouze ti píšící. Dnes se do soudní síně přišlo podívat i několik příbuzných obžalovaných.

Arménský podnikatel, kterého chtěl podle obžaloby Soghojan zlikvidovat, se údajně provinil proti nepsaným zločineckým zákonům tím, že ze získané částky jednoho milionu amerických dolarů neodevzdal polovinu do společné pokladny. Soghojan se na vraždě údajně domluvil s dalším obžalovaným, Rusem Gilanim Alijevem. Podle obžaloby zprostředkovaně zařídil, že na zavraždění Arména byl najat Ukrajinec Timur Treťjakov.

Treťjakov napadl 13. listopadu 2007 na Václavském náměstí nožem podnikatele, o němž se mylně domníval, že je zamýšlenou obětí. Pobodanému zachránil život rychlý lékařský zákrok. O 14 dní později se Treťjakov pokusil provést objednanou vraždu znovu. I tentokrát se však spletl v osobě oběti a zastřelil pětadvacetiletého řidiče Sazky, otce dvou dětí.

V organizování pronásledování Arména prý Soghojan pokračoval za pomoci dalších obžalovaných i později až do doby, kdy ho loni v březnu zadržela policie. Vraha Treťjakova už soudy potrestaly - odvolací vrchní soud mu původně uložené doživotí zmírnil na 22 let vězení.

Městský soud poslal za nájemnou vraždu a pokus o vraždu Treťjakova na doživotí.
Zdroj: ČT24