Soudkyně Brožová a ministryně Kovářová jsou další kandidátky na ombudsmana

Praha – Ke čtyřem senátorským nominacím na post veřejného ochránce práv přibyly další dvě. Je jím předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová, kterou nominoval senátor za ODS Tomáš Töpfer, a dosavadní ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, jíž navrhl další senátor ODS Jiří Žák. Pravděpodobně je to konečný počet, protože lhůta pro nominace dnes senátorům končí. Stejně jako prezident má Senát možnost vybrat dva kandidáty a z nominovaných bude vybírat na středeční schůzi. Nástupce zesnulého Otakara Motejla bude z nominovaných volit sněmovna.

Případné zvolení Brožové či Kovářové by znamenalo vytvoření jakési tradice. Bývalý ombudsman Otakar Motej byl totiž před svým odchodem do čela úřadu veřejného ochránce práv nejprve šéfem Nejvyššího soudu a poté ministrem spravedlnosti. Pokud by se sněmovna shodla na Brožové, jako předsedkyně Nejvyššího soudu by podle ústavy musela skončit. Prezident Václav Klaus, který před čtyřmi lety Brožovou neúspěšně z této funkce odvolal, by pak mohl jmenovat jejího nástupce.

Dalšími nominovanými kandidáty jsou ombudsmanova zástupkyně Jitka Seitlová, její předchůdkyně v této funkci Anna Šabatová, někdejší poslanec a předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása a další bývalý poslanec, současný náměstek ministra dopravy Ivo Vykydal, který je prezidentem výboru evropské asociace lidí s mentálním postižením a jejich rodin Inclusion Europe.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Šabatovou navrhli senátoři z ČSSD a předsedkyně senátorského Klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová. Členka tohoto klubu Jana Juřenčáková se připojila k nominaci někdejší senátorky Seitlové, kterou navrhl místopředseda horní komory Jiří Liška (ODS). V případě jejího zvolení by bylo třeba zvolit nového ombudsmanova zástupce. Krásu na veřejného ochránce práv doporučili lidovečtí senátoři, Vykydala senátor za TOP 09 Adolf Jílek.

Anna Šabatová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod