Falešný exekutor obeslal tisíce lidí, řada zaplatila

Praha – Policie dnes prostřednictvím médií vyzvala občany, aby v souvislosti s mnoha případy výzev od falešného soudního exekutora Marka Holečka v žádném případě požadovanou částku neplatili a obrátili se na nejbližší policejní oddělení. Případ falešného exekutora dnes převzal Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek s ohledem na rozměr podvodu nevyloučil, že pachatelů bylo víc.

„Věc je prošetřována pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Zároveň jsou, v těsné součinnosti s Finančně analytickým útvarem ministerstva financí, činěny veškeré kroky k zajištění finančních prostředků na účtech, které jsou uvedeny na doručených výzvách,“ uvedl dnes mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

Před falešným soudním exekutorem ve středu varovala Exekutorská komora. Holeček, vydávající se za soudního exekutora, respektive jeho údajný exekutorský úřad, kontaktoval řadu lidí a požadoval po nich peníze. Tajemník komory Petr Ustohal zároveň uvedl, že dokumenty zaslané falešným soudním exekutorem Markem Holečkem je možné postoupit komoře k dalšímu řízení.

Údajný exekutor Marek Holeček si u pěti bank otevřel osm účtů. Zatím se ví, že zaplatilo asi 100 až 150 lidí, konečný počet podvedených může ale být mnohem vyšší. Za 4 dny si tak falešný exekutor mohl vydělat minimálně dva miliony. Dnes byly všechny účty zablokovány. Zatím se neví, kolik peněz na účtech bylo a jestli je podvodník stihl vybrat. I když na nich budou peníze poškozených, zpátky by je mohli dostat až za několik měsíců.

Podvodník využívá falešných stránek exekutorského úřadu na adrese www.rychlyexekutor.cz a dále falešných stránek neexistující Exekutorské unie na stránkách www.exekutorskaunie.cz. Využívá rovněž falešného razítka soudního exekutora pod dokumentem označeným jako „Poslední exekuční výzva před provedením fyzické exekuce“.

Reportáž Štěpánky Martanové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod