Klaus varuje ODS před ztrátou pozic ve vládě

Praha - Pokud ODS obsadí funkce premiéra a předsedy Poslanecké sněmovny, zaplatí za to podle prezidenta Václava Klause ztrátou pozic ve vládě. Klaus, který počátkem 90. let ODS zakládal, to řekl dnešnímu Právu. Předpokládá se, že premiérem bude v rodící se koaliční vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) předseda ODS Petr Nečas, kandidátkou na šéfku sněmovny bude první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

„Obsazení funkce předsedy sněmovny současně s funkcí předsedy vlády nemůže být zadarmo. Zdá se mi vyloučené, že by další dvě koaliční strany i tento druhý z významných postů České republiky daly jedné politické straně. Já si myslím, že to bude vykoupeno za výraznou ztrátu pozic ODS ve vládě,“ uvedl prezident Klaus.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přitom již v sobotním Právu uvedl, že TOP 09 by měla mít stejný počet ministrů jako ODS. Předseda VV Radek John pak poznamenal, že VV by měly mít stejně ministrů jako TOP 09.

Václav Klaus varoval ODS (zdroj: ČT24)

ODS už navíc měla své zástupce ve funkcích premiéra a šéfa sněmovny po vzniku České republiky v roce 1993 - zatímco předsedou tehdejšího koaličního kabinetu byl Klaus coby lídr ODS, šéfem sněmovny byl občanský demokrat Milan Uhde.

Dnešní program: ekologie a zemědělství

Tématem dnešního jednání o koaliční vládě bude ekologie a zemědělství. Celou tuto souhrnnou kapitolu chtějí špičky ODS, TOP 09 a VV uzavřít. Vyjednávači v expertní skupině se už před týdnem domluvili, že budou podporovat konkurenceschopnost českých zemědělců a sniží byrokratickou zátěž, které čelí. Vláda by měla taky podporovat využívání jaderné energie. Lídrům zbývá doladit shodu ohledně ekologického cla a formulace těžebních limitů.