Pražská rada schválila dohodu s Inchebou

Praha - Radní hlavního města dnes schválili dohodu s nájemcem pražského Výstaviště společností Incheba. Ta minulý týden přistoupila na to, že bude platit vyšší nájem, přenechá městu pojistku za vyhořelý Průmyslový palác a nájemní smlouva se jí zkrátí do roku 2016. Ještě před jednáním rady o smlouvě diskutoval kontrolní výbor magistrátu, ten po hodinové diskusi doporučil radě, aby dodatek schválila. Podle opozice je dohoda nevýhodná.

Incheba Praha získala Výstaviště do pronájmu v roce 2001 na 15 let s možnou pětiletou opcí. O rok později areál poničila katastrofální povodeň. Město společnosti výrazně snížilo nájemné a prodloužilo smlouvu na 60 let.
Incheba se zavázala vložit do rozvoje areálu postupně miliardu korun,
přičemž do konce roku 2007 měla investovat 300 milionů. To se ale nestalo.
Praha se s Inchebou několik let přela, spory se vyostřily především po
požáru Průmyslového paláce.

Podle radního Milana Richtera se nyní smlouva vrátí do doby před povodněmi. Incheba bude platit nájemné 60 milionů korun ročně, a to i zpětně. Od této částky se ale odečtou náklady, které Incheba do areálu dosud investovala. Za minulé roky tak město dostane asi 61,8 milionu korun.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Právě v tom ale vidí problém opoziční zastupitel Jiří Witzany (SNK ED). Podle něj je v dohodě napsáno, že peníze za uplynulé roky Incheba splatí do konce září příštího roku. Podle něj by Incheba snížení mohla nárokovat především proto, že od požáru Průmyslového paláce v říjnu 2008 nemůže využívat celý areál Výstaviště.

Opoziční zastupitel Jiří Witzany:

„Dá se předpokládat, že tato částka vůbec nebude uhrazena. Incheba má totiž možnost navrhnout snížení nájemného i zpětně pro roky 2008 až 2010.“


Praha s Inchebou podepíše celkem tři dokumenty - dodatek k současné nájemní smlouvě, dohodu o finančním vyrovnání a závazek, že Incheba městu přenechá zhruba 181 milionů korun pojistného za vyhořelý Průmyslový palác. „Jsme rádi, že jsme se dohodli. Konečně se můžeme věnovat rozvoji areálu a akcím, které se tam konají,“ řekl mluvčí Incheby Radovan Ježovič.

"Myslím si, že toto je ta nejrozumnější cesta, jak jsme se mohli z této
kauzy dostat," řekl dnes novinářům Richter. Město podle něj získá také
projektové dokumentace a stavební povolení k plánovanému rozvoji
Výstaviště. Nájemce je také nově povinnen pojistit majetek v areálu do výše
minimálně 80 milionů korun. Podle Witzanyho by rada neměla tři měsíce před koncem volebního období dělat rozhodnutí, která budou závazkem pro příští vedení města.

Kontrolní výbor nepodpořil návrh, aby se dodatkem zabývalo zastupitelstvo

Praha se totiž podle něj ve smlouvě zavazuje, že bezodkladně dostaví Průmyslový palác a odstraní škody, které vznikly v letech 2003 až 2008. Tehdy v areálu například shořelo dřevěné divadlo Globe. Witzany společně se zastupitelkou Petrou Kolínskou (SZ) také dnes na kontrolním výboru navrhovali, aby se dohodou zabývalo ještě zastupitelstvo hlavního města. Výbor ale jejich návrh nepodpořil.

Logo společnosti Incheba
Zdroj: ČT24
Vydáno pod