Jančík se rozhodl rezignovat, o Bémovi se dnes nejednalo

Praha - Smíchovský starosta Milan Jančík se rozhodl rezignovat ke konci července na funkci starosty Prahy 5. Řekl to po jednání regionální rady ODS. Odstoupit chce také z funkce předsedy oblastní rady ODS v Praze 5. O jeho odvolání z funkce se chtělo příští pátek pokusit zastupitelstvo Prahy 5. Pražská ODS dnes večer na zasedání regionální rady analyzuje víkendový kongres, na kterém ztratila svého zástupce v předsednictvu občanských demokratů. Podle některých médií chce část členů pražské ODS, aby ještě před koncem volebního období skončil ve funkci pražského primátora Pavel Bém. O jeho odchodu však dnes ODS nejednala.

Strana uvažovala o zrušení celé organizace ODS v Praze 5

Část členů se Jančíka zbavit chtěla. Zastupitelstvo v Praze 5 se pokoušelo Jančíka už několikrát neúspěšně odvolat. Další možnost měla mít tento pátek. Spekulovalo se i o zrušení celé oblastní organizace ODS v Praze 5. Pokud by o tom dnes regionální rada rozhodla, musela by to potvrdit ještě výkonná rada strany. Podle médií by se schválením tohoto návrhu nemělo mít širší vedení strany problém. Podle náměstka primátora Pavla Klegy, který pražskou ODS po odchodu Béma vede, by se nyní oblastní organizace rušit nemusela, podmínil to ale její obnovou.

Milan Jančík o zrušení členské základny ODS v Praze 5

„Já se domnívám, že v souvislosti s mojí rezignací se tak nestane. Protože bych to považoval za chybu vůči členské základně, která je poměrně početná a myslím si, že pravidelně dokazuje i na volebních výsledcích, které jsme měli v minulosti i v současnosti, že svojí práci dělá dobře.“

Klega Jančíka označil za soudného člověka. Podle členů regionální rady byla dnes o setrvání Jančíka velká diskuse. „Milan Jančík má za sebou hodně kvalitní práce, ale útoky na jeho osobu by pokračovaly,“ řekl novinářům po jednání regionální rady Klega. Své rozhodnutí chce Jančík ve čtvrtek oznámit vedení oblastní organizace v Praze 5, v pátek pak zastupitelstvu páté městské části, které mělo jednat o jeho odvolání. Kdo Jančíka nahradí zatím není jasné. Pravděpodobně to ale bude první místostarosta Prahy 5 a jeho spolustraník Petr Horák.

Milan Jančík

„Rezignuju na starostu i oblastní radu, nechci být brzdou.“

O Bémovi se bude jednat až ve čtvrtek

Setrváním Pavla Béma ve funkci pražského primátora se však dnes rada nezabývala. Bém se totiž z jednání omluvil, členové rady tedy podle Klegy nechtěli záležitost řešit v jeho nepřítomnosti. Regionální rada by se však možným odchodem Béma chtěla zabývat ještě tento čtvrtek před zasedáním regionálního sněmu.

Bém však před jednáním rady prohlásil, že předčasně z funkce primátora neodejde. Situaci v ODS by podle něj uklidnilo, kdyby pražský region získal jedno z pěti či šesti vládních křesel ODS v připravované koaliční vládě. Primátor ale zdůraznil, že rozhodnutí je zcela v kompetenci předsedy ODS a pravděpodobného budoucího premiéra Petra Nečase.

Ministerské křeslo by Bém chtěl

Nabídnutí ministerského křesla pro pražský region ODS by Bém pokládal za chytré a z hlediska stabilizace ODS za mimořádně efektivní. Primátor si je ale také vědom, že na podobný nárok uvnitř strany není žádné ani zvykové právo. Gesto nového stranického vedení vůči Praze by podle něj bylo vstřícným krokem, který by pomohl situaci uvnitř ODS uklidnit. Byl by to podle Béma signál, že „Praha je ve hře“.

Na víkendovém kongresu občanských demokratů zcela propadl pražský kandidát na funkci prvního místopředsedy strany David Vodrážka, který nakonec nezískal ani funkci řadového místopředsedy. Silný pražský region tak ve vedení ODS nemá zastoupení. V Praze se podle Béma nehraje o nic jiného, než o to, kdo bude příštím primátorem. Z funkce poté, co získal poslanecký mandát, odcházet předčasně nehodlá.

Přes mediálně nafouknuté kauzy, jako je podle Béma Opencard, se prý nemá za co stydět. Pražská ODS, jejíž regionální rada jedná dnes večer,
musí nalézt jednotu a shodnout se na kandidátovi či kandidátce na pozici
nového primátora, řekl. "Vytvořit jasný a kredibilní politický program,
který naváže na všechno to dobré, co se v pražské politice za posledních
deset let udělalo," zdůraznil Bém. S takovým programem a kandidátem bude podle něj možné obstát ve volbách.

ODS uvažuje o tom, že pro Béma vyjedná pozici ve sněmovně. Primátor by zřejmě mohl řídit některý výbor. Pokud by takovou funkci opravdu dostal, mohla by na něj podle některých spekulací pražská ODS více tlačit k odchodu z místa primátora. Bém totiž už dříve řekl, že dlouhodobý souběh více funkcí nepovažuje za správný.

Sněmovní volby byly pro pražskou ODS propadákem

Ve sněmovních volbách byla letos ODS v Praze vůbec poprvé poražena, překonala ji TOP 09. Pražská organizace ODS má podle Béma z výsledků kongresu smíšené pocity, dnes je bude probírat regionální rada. „Není možné, aby Praha na sobě nesla odpovědnost za volební debakl ODS v parlamentních volbách, to by bylo příliš triviální a zjednodušující,“ upozornil primátor. Praha si podle něj před podzimními komunálními volbami věří.

Praha získala osm poslaneckých mandátů a může se s ní co do úspěšnosti ve volbách srovnávat jen středočeský region. Přesto ODS v Praze nyní ve volbách přišla o vedoucí pozici, když ji porazila TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bém po volbách odešel z funkce předsedy pražské ODS, jak slíbil, neboť se straně v Praze nepodařilo získat devět poslaneckých křesel. „To vnímám jako přirozenou odpovědnost, jsem trochu překvapen, že jsem jediný předseda nějaké regionální organizace ODS, který po nejhorším volebním debaklu v historii politickou odpovědnost vzal do svých rukou,“ poznamenal.